MDMA

Indholdsfortegnelse

MDMA er også bedre kendt under navnet Ecstasy, og MDMA-stoffet er et af de mest udbredte stoffer blandt unge i Danmark. Her kan du blive klogere på, hvad MDMA er, og hvad MDMA gør ved kroppen. Vi giver dig også viden om bivirkninger og tegn på forgiftning.

Hvad er MDMA?

MDMA er et rusmiddel, der fremstilles kunstigt i et laboratorie. Stoffet indtages typisk i pilleform eller som kapsler med pulver. Det findes dog også som krystaller og i flydende form. MDMA/Ecstasy er oftest blandet op med andre stimulerende eller hallucinogene stoffer, og koncentrationen af MDMA – og derfor også virkningen af stoffet – kan variere meget fra pille til pille. Pillerne/kapslerne kendes på, at de i mange tilfælde er mærket med forskellige symboler, eksempelvis bogstavet E eller et dødningehoved.

MDMA-virkning – hvad gør MDMA ved kroppen?

MDMA/Ecstasy er et stimulerende rusmiddel, der giver en opkvikkende og let hallucinogen virkning. Brugeren mærker ikke træthed, men oplever til gengæld sanseindtryk som lys og lyd endnu stærkere end ellers, og ofte vil vedkommende blive mere åben, udadvendt og kærlig over for andre. Stoffet booster din selvtillid og kan give dig en følelse af at være uovervindelig.

Virkningen af MDMA mærkes først cirka 30-60 minutter efter, at man har indtaget stoffet, og rusen varer i 2-6 timer. Efter rusen vil brugeren typisk føle sig træt eller udmattet, og der kan forekomme en tilstand af nedtrykthed i dagene efter.

MDMA-bivirkninger – hvilke bivirkninger er der ved MDMA?

Udover følgevirkninger som træthed og nedtrykthed, når rusen tager af, kan MDMA/Ecstasy også give ubehagelige bivirkninger, imens rusen står på. De mest almindelige bivirkninger er: 

  • Kvalme og generel utilpashed
  • En følelse af at være meget tørstig
  • Rystelser
  • Svedeture
  • Hjertebanken
  • Muskelspændinger, især i kæbemusklerne

En anden bivirkning ved indtag af MDMA kan også være ubehagelige hallucinationer og en følelse af uro og panik. Selv måneder efter, at man sidst har indtaget MDMA, vil nogle have tilbøjelighed til at opleve uhyggelige flashbacks, fordi hjernen er blevet permanent skadet af MDMA-stoffet.

Intensiv døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest intensive og effektive måde at behandle alkoholisme.

Symptomer på MDMA-forgiftning

MDMA/Ecstasy er så absolut ikke et ufarligt stof. Især fordi koncentrationen af MDMA kan svinge meget fra pille til pille, og der også ofte er blandet andre stimulerende og hallucinogene stoffer i pillerne. Du kan derfor ikke vide præcis, hvordan virkningen af pillerne er, og hvordan din krop kommer til at reagere. MDMA/Ecstasy-forgiftning kan således være dødelig, selvom man ikke umiddelbart har indtaget ret meget af stoffet. Få endnu mere viden om overdosering af MDMA her.  

Der er en meget hårfin grænse mellem rus og forgiftning, når det kommer til indtag af MDMA. Kroppens nervesystem vil reagere kraftigt på forgiftningen, og brugeren vil kunne opleve følgende symptomer: 

  • Temperaturstigning med risiko for overophedning
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet puls
  • Forstyrret hjerterytme
  • Kramper
  • Forvirring og nedsat dømmekraft
  • Voldsomme synshallucinationer
  • Bevidstløshed

Faktisk er hedeslag som følge af den pludselige temperaturstigning og det øgede energiniveau ved indtag af MDMA/Ecstasy en af de hyppigste årsager til forgiftning og dødsfald. Det kan, med andre ord, være livstruende at blive overophedet under en MDMA-rus, hvor de færreste tænker på at drikke rigeligt med vand for at undgå dehydrering.

MDMA – afhængighed og abstinenser

Det er nemt at blive afhængig af MDMA/Ecstasy. Ofte skal der en højere og højere dosis til for at opnå rus for hver gang, man indtager stoffet, og det er her, at det for alvor kan blive farligt, fordi en højere dosis er forbundet med større risiko for skadevirkninger og potentiel forgiftning. 

En anden grund til, hvorfor MDMA er så afhængighedsskabende, skal findes i den nedtur, som mange oplever, når rusen tager af. Her vil kroppen være træt og humøret være dårligt, og i værste fald opleves depressive symptomer og selvmordstanker. Det kan lægge kimen til nyt og hyppigt indtag af MDMA for at erstatte de negative symptomer med en ny lykkerus. 

Har du selv eller en af dine nærmeste brug for MDMA-behandling eller blot en uforpligtende og anonym snak med en professionel rådgiver? Så kontakt os endelig, og lad os høre, hvad der fylder hos dig lige nu.

Indholdsfortegnelse