Gode råd til pårørende til en alkoholiker

At være pårørende til en alkoholiker kan have store konsekvenser. Det resulterer oftest i, at man lader et andet menneskes adfærd få alt for stor indflydelse på sin egen tilværelse. Man kan dermed have svært ved at finde løsninger og muligheder for at få den hjælp, som familien har brug for. Vi har nedenfor samlet de bedste råd til dig, som er pårørende til en alkoholafhængig.

Hvordan hjælper man bedst en alkoholiker?

Som pårørende er det vigtigt at forstå, at alkoholisme er en sygdom. Det betyder bl.a., at man ikke “bare” kan stoppe med at drikke, hvis man er alkoholiker. At blive vred eller at moralisere hjælper derfor ikke. Det får ikke den afhængige til at stoppe med at drikke, tværtimod kan det faktisk forværre situationen.

Aldrig må man ignorere et alkoholproblem, da det sjældent løser sig selv. Det er derfor vigtigt, at man konfronterer den afhængige. Dog skal man huske at gribe det korrekt an, hvis man ønsker at gøre sig nogle forhåbninger. Vil du gerne vide mere? Læs mere her – Hvordan motiverer du en alkoholiker

Det er meget svært at tvinge nogen til at gøre noget, de ikke har lyst til, og netop derfor er det typisk først, når den afhængige selv er klar, at vedkommende vælger at gå i alkoholbehandling.

Tre gode råd til pårørende af alkoholikere

  • Som nærmeste pårørende til en alkoholiker er det vigtigt at sætte grænser for, hvad man vil finde sig i. Pårørende tillader oftest langt mere, end hvad deres grænser egentlig rækker til. Det er derfor vigtigt at sige fra for at beskytte sig selv. Man skal samtidig huske at være konsekvent og tage handling på de ting, man siger – Tomme trusler kommer man ikke langt med.

  • Husk altid, at en anden persons afhængighed ikke er din kamp at kæmpe. Sortér derfor i, hvad du som pårørende skal, og vil tage ansvar for og giv slip på trangen til at kontrollere ethvert udfald eller enhver situation.

  • Det kan være svært som pårørende at trænge igennem til personer, som er afhængige. Nogle gange er man bare for tæt på til at forstå og relatere til de problemstillinger, som den afhængige har. Alliér dig derfor med professionelle og afhold en intervention. Hos Det gode liv har vi god erfaring med interventioner, og vi er altid klar til at hjælpe.
Gode råd til pårørende til en alkoholiker

Kan man leve sammen med en alkoholiker?

Det er ikke holdbart i længden at leve sammen med en aktiv alkoholiker. En afhængighed af alkohol kan ødelægge alt, ikke kun for personen som er afhængig, men også for de nærmeste pårørende.

Det kan have sociale, helbredsmæssige, arbejdsmæssige og økonomiske konsekvenser, at leve sammen med en aktiv alkoholiker. Hvis man ikke kan få sin samlever til at opsøge hjælp, kan man som pårørende søge rådgivning og vejledning ved et behandlingscenter. 

Ved at gå i behandling kan man lære at leve et liv som ædru alkoholiker. Sygdommen alkoholisme er kronisk, og kan derfor ikke kureres, men derimod kan man holde sygdommen i bero ved helt at stoppe med at drikke alkohol og dermed få livet tilbage. Mange danskere lever i dag som ædru alkoholikere og har genvundet tilliden fra familien.

Kontakt os allerede i dag

Hvis du som pårørende har brug for hjælp, eller hvis du/I vil vide mere om vores behandlingstilbud, så må I meget gerne ringe til os. Vores telefon er døgnåben.

Send os en besked

Man er altid velkommen til at sende en besked. Vi besvarer alle henvendelser senest den næstkommende hverdag. Hvis man ønsker at komme i kontakt med os hurtigt, anbefaler vi, at man ringer på vores hovednummer eller skriver med os i vores live chat.

Tag alkoholtest her

Prøv vores alkoholtest - Testen er også lavet til pårørende til alkoholikere