GHB

Indholdsfortegnelse

GHB er også kendt under navnene ”G”, ”Hætter” og ”Fantasy”. Men hvad er GHB egentlig, og hvilken virkning har GHB på kroppen? Bliv klogere på GHB-stoffet her, og læs om symptomer på forgiftning med GHB, som du er i særlig stor risiko for, hvis du blander GHB med alkohol eller andre sløvende midler.

Hvad er GHB, og hvad er GHB lavet af?

GHB (en forkortelse for gamma-hydroxy-butyrat) er et stof, der fås enten som et pulver, som kapsler eller som en farveløs væske, der nemt kan blandes i en drink, uden at det kan ses eller smages. Deraf også tilnavnet ”Hætter”, der er et udtryk for, at mange indtager GHB fra en lille flaske, hvor væsken hældes op i låget (”hætten”), hvorfra det drikkes.

GHB-stoffet findes naturligt i vores hjerner, hvor det indgår som en del af signalstoffet GABA – et såkaldt ”hæmmende” stof, der beroliger os og fjerner angst i kroppen. GHB blev oprindeligt udviklet som anæstesimiddel til medicinsk brug, men anvendelsen ophørte på grund af for mange bivirkninger. Det er i dag et populært rusmiddel, særligt blandt unge i nattelivet.

GHB-virkning – hvilken effekt har indtagelse af GHB?

GHB er et sløvende rusmiddel, der i små doser kan virke afslappende og give en stærk følelse af lykke og velvære. Ved indtagelse af større doser, vil personen, der indtager stoffet, blive tiltagende træt, forvirret og omtåget og have svært ved at holde balancen. Personen kan også pludseligt besvime eller opleve ufrivillige rytmiske bevægelser i sine arme og ben. Den sløvende effekt giver øget risiko for ulykker.

Nogle brugere af GHB oplever ligeledes at blive psykotiske og aggressive i deres adfærd.

Rusen kan vare fra 1,5 time og op til 4 timer alt efter hvor høj en dosis af GHB, brugeren har indtaget, og hvor vant til stoffet, brugerens krop er.

Er GHB flydende ecstasy?

Fejlagtigt bliver GHB i nogle kredse omtalt som flydende ecstasy. De to stoffer er dog på ingen måde sammenlignelige i forhold til virkning, da ecstasy virker opkvikkende, hvorimod GHB virker sløvende. At GHB skulle være flydende ecstasy er derfor en myte.

Intensiv døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest intensive og effektive måde at behandle alkoholisme.

Overdosis – symptomer på GHB-forgiftning

GHB er svært at dosere, og der er derfor meget kort fra en mængde, der giver den ønskede rus, og til en mængde, der resulterer i overdosis. Ved overdosis kan GHB give en meget alvorlig og potentielt dødelig forgiftning. Her vil brugeren opleve følgende symptomer:

  • Besværet vejrtrækning
  • Lavt blodtryk
  • Kvalme og opkastninger
  • Krampe
  • Bevidstløshed

Forgiftning med GHB sker hyppigere, hvis stoffet indtages sammen med alkohol eller andre sløvende midler, da disse forstærker hinandens effekt. Ved indtagelse af GHB sammen med ecstasy eller amfetamin, vil der være særlig tilbøjelighed til kramper ved forgiftning.

Afhængighed af GHB

GHB er meget afhængighedsskabende og kan give stærke abstinenser. Det er derfor nemt at ende i et misbrug af GHB, da stoffet for mange vil skulle tages hyppigt (hver 2.-3. time) for at undgå de værste abstinenser som panik, søvnløshed og tiltagende ubehag.

Behandling af GHB-misbrug

Hos Det Gode Liv har vi stor erfaring med at tilbyde afrusning og behandling til mennesker med GHB-afhængighed. 

Få mere viden om GHB-misbrug her, og kontakt os gerne i forhold til GHB-behandling, hvis du ønsker hjælp til at slippe ud af din afhængighed. Vi rådgiver også pårørende til personer med GHB-afhængighed i forhold til både det praktiske og følelsesmæssige omkring at stå på sidelinjen til en med misbrug.

Indholdsfortegnelse