Hvad er forskellen på afhængighed & misbrug?

Skrevet af: Psykoterapeut - Peter Flink Larsen

Det er svært at adskille afhængighed og misbrug, da de to er tæt relaterede og sjældent kommer alene. Graden af både afhængighed og misbrug er forskellig fra person til person, lige så vel som at vejen ud af det igen altid er forskellig. Der er dog forskel på misbrug og afhængighed, både i definitionen og i måden, som det viser sig hos personen – det kigger vi på i det følgende.

Er der forskel på afhængighed og misbrug?

Det korte svar er ja, der er forskel.

Det kan dog være svært at skelne mellem et misbrug og en afhængighed, fordi det ofte smelter sammen. Et misbrug kan være vejen til en dyb afhængighed, men en afhængighed kan også være det, der udløser et misbrug.

Her får du to punkter, som kan være med til at definere forskellene.

  • Afhængighed viser sig i et adfærdsmønster, der kan udvikle sig til at blive en vane med både psykiske og fysiske konsekvenser. Afhængighed er en psykisk lidelse, så kommer det typisk til udtryk i en kraftig og dominerende trang til at indtage det – så dominerende, at det er nødvendigt og styrende for dagligdagen.

    • Psykisk afhængighed: fuld opmærksomhed og tankerne er rettet mod rusmidlet. Voldsom trang til at indtage stoffet for at opnå den ønskede effekt.
    • Fysisk afhængighed: kroppen har vænnet sig til at være påvirket, og derfor opstår der fysiske symptomer (abstinenser), når rusmidlet ikke længere er til stede – såsom kvalme, rysten, hovedpine, feber, kramper.

  • Misbrug viser sig i handlingen, hvor en person indtager et rusmiddel, som kan være til skade, og hvor brugen ikke er i overensstemmelse med medicinske retningslinjer. Det er rusen eller afhængigheden(abstinenser), der som oftest er motivationen for at tage stoffet. Ofte oplever en misbruger – og miljøet omkring personen – at nogle problemer opstår i takt med at misbruget udviklet. Problemer, der omfatter helbredet, skole/arbejde, økonomi og forholdet til familie og venner.

Få behandling for misbrug og afhængighed

Det er muligt at ændre en destruktiv livssituation, der er opstået som følge af alkoholmisbrug, stofmisbrug og general afhængighed. Behandlingscenter / misbrugscenter Det Gode Liv tilbyder misbrugsbehandling til mennesker, som er ramt af misbrug, afhængighed og medafhængighed. Læs mere her

Vil du vide mere om, hvad der karakteriserer afhængighed og misbrug? Vi har skrevet om begge dele for at belyse to sider af et område, der kan være svært at kende forskel på.