Kokainmisbrug

Kokain er et euforistede stof som er dybt afhængighedsskabende. Forklaringen på hvorfor nogen udvikler et kokainmisbrug findes i måden, som kokain udnytter hjernens belønningscenter. Dopamin udløses i store mængder og skaber eufori for brugeren.

Læs med og bliv klogere på, hvad det vil sige at have et kokainmisbrug.

Hvad kendetegner et kokainmisbrug?

Kokain er meget afhængighedsskabende, og desværre bliver nogen “hooked” allerede første gang de prøver stoffet. I starten er det følelsen af eufori, som får nogen personer til tage kokain igen og igen. Det er typisk sådan et kokainmisbrug starter.

Når man hyppigt har taget kokain, optræder det som kaldes for toleranceudvikling. Der skal pludselig mere kokain til for at føle samme glædesrus som tidligere. Det resulterer i, at brugeren tager større dosis, hvilket ikke kun er farligt for helbredet, men det kan også lede til afhængighed.

Virkningen af kokain vare typisk mellem 30-60 min. Når kokainen stopper med at virke, rammes brugeren af en nedtur, som forværres for hver dosis kokain, der indtages. Det er hjernens måde at fortælle, at den har været på overarbejde. Øget forbrug og tolerans er et af de første tegn på et kokainmisbrug. 

Kokainmisbrug

Hvornår er der tale om kokainafhængighed?

Hvis en person oplever tre eller flere af de seks følgende symptomer, så er der tale om en afhængighed. Symptomerne skal dog have været der inden for den seneste måned og flere gange i løbet af det seneste år (12 måneder), før vedkommende betragtes som afhængig af kokain.

6 tegn på misbrug og/eller afhængighed:

  • Stor trang til stoffet – jævnligt, og gerne flere gange om dagen.
  • Stoffet er konstant tilgængeligt
  • Mislykkede forsøg på at stoppe
  • Handler anderledes end normal for at skaffe stof, f.eks. ved at stjæle
  • Stoffet bliver en (nødvendig) del af dagligdagen
  • Udsætter andre for fare pga. påvirkning, f.eks. køre bil påvirket

Hvordan spotter man en kokainmisbruger?

Hvis du har en mistanke om at en af dine nærmeste misbruger kokain, kan vores erfaring muligvis bekræfte din mistanke. Du kan læse vores artiklen om hvilke tegn og symptomer på kokainmisbrug her.

Nedenfor får du tre eksempler på tegn og symptomer ↓

  • Adfærdsændring– Lyver vedkommende mere end normalt, eller virker han/hun mere hemmelighedsfuld? Oplever du, at vedkommende har sværere ved at styre sit temperament, og bliver nemt meget rasende, opfarende eller ubehagelig i sin væremåde og attitude. Dette kan være tegn på misbrug.

 

  • Depressionslignende symptomer – Alle som misbruger kokain bliver ramt af en nedtur når man stopper med at bruge stoffet. Nedturen inkluderer bl.a. rastløshed, træthed, tomme tanker og mangel på initiativ. Dette er grundet mangel af dopamin i hjernen, som tager tid om at produceres igen.

 

  • Økonomiske problemer– Mangler vedkommende ofte penge, og rækker derfor ud til familie eller venner for at låne? Har han/hun optaget lån i pengeinstitutter eller andre steder og svært ved at betale tilbage? Kokain er dyrt, hvis man har et stort forbrug. Dette kan være tegn på kokainmisbrug.

Fakta om kokainmisbrug i Danmark

I 2015 blev der på landsplan indskrevet 5.626 personer i behandling.

Her er der både tale om personer, der er indskrevet for første gang og personer, som indskrives i behandling på ny. Andelen af personer, der ikke tidligere har været i behandling udgør 44 pct.

Kilde: Sundhedsstyrrelsen

Behandling for kokainmisbrug

Kan du genkende et eller flere af de tegn og symptomer, som vi ofte ser ved kokainmisbrug, hos dig selv eller en af de nære? Så kan der være tale om et misbrug eller et begyndende misbrug, der kræver behandling.

Læs om behandling af kokainmisbrug her hos Det Gode Liv

Hvad oplever kokainmisbrugeren?

Kokain udløser det stof i hjernen som hedder dopamin. Belønningscentret i hjernen frigiver dopamin og giver euforisk følelse. Når kokain indtages, bliver dopamin frigivet i store mængder og giver dermed en meget overvældende følelse af eufori. Det er denne følelse, som får førstegangsbrugere til at vende tilbage til stoffet igen og igen.

Frigivelsen af dopamin i hjernens belønningskredsløb gør, at hjernen tilpasser sig den overskydende mængde dopamin og bliver mindre følsom overfor reaktionen forårsaget af kokainen. Som resultat af dette ses en stor forøgelse af den dosis, som brugeren tager i et forsøg på at opretholde den samme følelse af eufori.

Vil du vide mere om, hvordan et kokainmisbrug påvirker kroppen. så kan du læse om det i vores artikel, der går i dybden med netop dette.

En psykisk trang til at opnå eufori og lykke

Et kokainmisbrug kan på sigt lede til psykisk afhængighed. Kokainafhængighed betragtes som en sygelig trang til at tage kokain og opnå eufori. Man bliver typisk afhængig af de følelser som opstår grundet overflod af dopamin i hjernen.

Udnyttelse og misbrug af hjernens naturlige belønningscenter kan skabe forandringer i, hvordan hjernen fungerer. Når først forandringerne er sket, er det meget svært at nå tilbage til, hvor man var inden. Det kan lade sig gøre, men det tager tid. Tidligere misbrugere af kokain fortæller, hvordan de efter endt misbrug finder følelsen af glæde igen, men aldrig følelsen af eufori.

Har du brug for sparring eller hjælp?

Det kan være svært vurdere, hvornår det er tid til at gribe ind overfor en god ven eller en partner – lige så vel som at det kan være svært selv at komme til erkendelsen om afhængighed og misbrug. Det er derfor vi er her. Send os en besked med dine spørgsmål eller din bekymring eller ring til os. Vi svarer indenfor 12 timer.

Intervention

Hvordan overtaler man en misbruger til at vælge at gå i behandling?