Ludomani

Fra spillelyst til spilafhængighed

Ludomani er efterhånden mere udbredt i Danmark end tidligere, og efterspørgslen på behandling er stor. Spændingsrusen som opstår, når man spiller, kan for nogen mennesker over tid udvikle sig til spilafhængighed. Betegnelsen for denne afhængighed er ludomani.

Problemer med spil kan opstå for enhver. Spillelysten kan gå fra at være en sjov og harmløs interesse til at være en skadelig besættelse med alvorlige konsekvenser. En spilafhængighed kan belaste ens personlige forhold, skabe forstyrrelser på arbejdspladsen og i sidste ende lede til katastrofale finansielle problemer.

Hvis du lider af ludomani eller er pårørende til en, der gør, bør du søge professionel hjælp. Behandling er effektivt, og udsigten til et liv uden spilafhængighed er god.

Hvad er ludomani?

Ludomani er en impulsstyret afhængighed. Hvis man har tvangstanker omkring spil, kan man ikke styre sine pludselige indskydelser til at spille. Selv ikke når det udelukkende har negative konsekvenser for én selv og for de nærmeste. Spilletrangen kan være så stærk, at man fortsætter med at spille, uanset om man har vundet stort, tabt alt eller endda hvis oddsene er imod én, og man ikke kan tåle at tabe. Dette er blot nogle få af mange konsekvenser ved ludomani.

Personer der lider af ludomani er styret af lysten til at spille. Oftest er afhængigheden en fuldtidsbeskæftigelse. Dette betyder, at den spilafhængige tænker på spil og planlægger spil, fra personen står op om morgenen, til personen går i seng om aftenen.

Ludomani er en afhængighed, der rammer mentalt. Derudover er det også den afhængighed, der har de største konsekvenser for personlig økonomi. Ludomaner, som ikke opsøger hjælp i tide, ender ofte med at miste alt og med en meget stor økonomisk gæld.

Hvorfor bliver man afhængig af spil – og dermed ludoman?

Årsager til ludomani kan være underliggende. Dermed er årsagerne ikke altid synlige eller åbenlyse for den enkelte. Dette kan skabe et scenarie, hvor man spiller for at aflede sine tanker, for at føle spænding eller for at føle glæde. Der findes mange årsager til ludomani, men det er vigtigt at vide, hvorfor man spiller for at kunne blive spillefri.

Ludomani er ofte forbundet med anden adfærd, psykiske lidelser eller humørforstyrrelser. Mange spilleafhængige lider bl.a. under stofmisbrug, ADHD, stress, depression, angst, dårligt selvværd eller manisk depression, også kaldet bipolar. Hvis man skal overvinde sin spilafhængighed skal disse og evt. andre underliggende tilstande også adresseres.

Viser en roulette - Ludomani & Spilafhængighed

Tegn & symptomer på ludomani

Ludomani bliver ofte refereret til som en skjult sygdom, fordi der ikke er nogen åbenlyse fysiske tegn og symptomer, som ved stofmisbrug. Spilafhængige prøver ofte at minimere eller helt benægte problemet over for omgangskredsen og over for dem selv. Enkelte tegn kan dog være afgørende.

  • Afhængige har behov for at være hemmelighedsfulde omkring spilforbrug.
    Afhængige spiller i det skjulte og lyver muligvis om, hvor meget der spilles for i frygt for, at andre ikke vil have forståelse.
  • Afhængige har problemer med at kontrollere spilletrang.
    Afhængige kan have svært at stoppe med at spille, når først han/hun er begyndt. Der kan opstå voldsom trang til at spille til sidste krone og forhøje indsatsen for at vinde det tabte tilbage.
  • Afhængige spiller, selvom der ikke er råd.
    Afhængige kan have tendens til at spille for penge, som enten skulle bruges til eksempelvis regninger, penge som er tjent fra solgte ejendele, penge som er lånt eller med stjålne penge.

Spiller du for meget, eller er du pårørende til en, der gør?

Ring til Det Gode Liv, vi sidder klar ved telefonen døgnet rundt

Har du spilleproblemer?

Spiller du eller en af dine nære for meget? Spilleproblemer viser sig i enhver spilleadfærd, som skaber forstyrrelser i éns liv. Man har et spilleproblem, hvis man er særligt optaget af spil, hvis man bruger mere tid og flere penge, jagter tab og sejre eller hvis man spiller på trods af seriøse konsekvenser for sit liv.

Ring til Det Gode Liv – vi sidder klar ved telefonen døgnet rundt.

Fakta om ludomani

En afhængig vil bruge stadig flere og større ressourcer på at få dækket sit behov for spil. De etiske og moralske grænser flyttes hele tiden. Den afhængige ved godt, at der er noget galt; men fortsætter sit misbrug på trods af alvorlige advarsler.

Sundhedsministeriet skønner at der pr. 2018 var ca. 10.000 mennesker i Danmark med spilafhængighed (Ludomani)

 

Hvordan spotter du en ludoman?

Læs mere om, hvordan du spotter en ludoman her

Behandlingsgaranti

Hos behandlingscenter Det Gode Liv, tilbyder vi vores klienter en gratis tilbagefalds behandling.