Ludomani & Spilafhængighed

Skrevet af: Psykoterapeut - Peter Flink Larsen

Hvad er spilafhængighed & ludomani

Problemer med spil kan opstå for enhver. Spillelysten kan gå fra at være en sjov og harmløs interesse, til at være en skadelig besættelse, med alvorlige konsekvenser. En spilafhængighed kan belaste ens personlige forhold, skabe forstyrrelser på arbejdspladsen og i sidste ende lede til katastrofale finansielle problemer.

Ludomani er en impuls styret afhængighed. Hvis man har tvangstanker omkring spil, kan man ikke styre sine pludselige indskydelser til at spille. Selv ikke når det udelukkende har negative konsekvenser, for én selv, og for sine nærmeste. Spilletrangen kan være så stærk, at man forsætter med at spille, uanset om man har vundet stort, tabt alt eller selv hvis man ved, at oddsene er imod én, og man ikke kan tåle at tabe.  

Det er også muligt at have et spilleproblem, uden helt at have mistet kontrollen. Spilleproblemer er ethvert spille adfærd, som skaber forstyrrelser i éns liv. Man har et spilleproblem, hvis man er særligt optaget af spil, hvis man bruger mere tid og flere penge, jagter tab eller hvis man spiller på trods af seriøse konsekvenser i sit liv.

Ludomani er ofte forbundet med anden adfærd eller humørforstyrrelser. Mange spilleafhængige lider også under stofmisbrug, uhåndteret ADHD, stress, depression, angst eller manisk depression, også kaldet bipolar. Hvis man skal overvinde sin spilafhængighed skal disse og evt. andre underliggende tilstande også adresseres.

Viser en roulette - Ludomani & Spilafhængighed

Tegn & symptomer på spilafhængighed

Spilafhængighed er ofte refereret til som en skjult sygdom, fordi der ikke er nogen åbenlyse fysiske tegn og symptomer, som ved stofmisbrug. Spilafhængige prøver ofte at minimere eller helt benægte problemet, også overfor dem selv. Enkelte tegn kan dog være afgørende.

Afhængige har behov for at være hemmelighedsfulde omkring sit spil forbrug.
– Afhængige spiller i det skjulte og lyver muligvis om hvor meget der spilles for, i frygt for at andre ikke vil have forståelse.

Afhængige har problemer med at kontrollere sin spilletrang.
– Afhængige kan have svært at stoppe med at spille, når først han/hun er begyndt. Der kan opstå voldsom trang til at spille til sidste krone, og forhøje indsatsen for at vinde det tabte tilbage.

Afhængige spiller selvom der ikke er råd.
– Afhængige kan have tendens til at spille for penge, som enten skulle bruges til eksempelvis regninger, penge som er tjent fra solgte ejendele, penge som er lånt, eller til og med stjålne penge.

Spiller du for meget? eller er du pårørende til en der gør?

Ring til Det Gode Liv, vi sidder klar ved telefonen døgnet rundt

Viser spilleautomater - Las Vegas stemning Ludomani & Spilafhængighed

Sådan spotter du en ludoman

Det kan være yderst kompliceret at identificere en ludoman. Specielt hvis man ikke ved hvad man skal kigge efter. Vi vil i denne udgave af vores nyhedsbrev hjælpe dig til bedre at forstå ludomanens tankemønstre, og samtidig hvilke tegn man bør være opmærksom på, hvis man er pårørende til en person der spiller for meget.

Først og fremmest skal det fastslås at ludomani er en sygdom. En skjult sygdom. Der vil sjældent være fysiske tegn på ludomani. De fleste tegn er psykiske, og foregår i hovedet på den ramte. Oftest vil ludomanen benægte eller minimere problemet, endda også over for sig selv.

Vær opmærksom på om personen spiller i det skjulte, og om der lyves om hvor store beløber der bliver spillet for. Ludomanen er bange for at blive misforstået, og det er derfor nemmere at skjule og lyve om sit forbrug.

Ludomaner vil oftest have svært ved at stoppe med at spille. Spilleriet fortsætter indtil kontoen er tømt for penge. Herefter optages der typisk lån til at spille videre for. En ludoman som ikke har fået stoppet sin lidelse, vil oftest have op til flere forskellige ubetalte lån. Gælden bygger sig op til et punkt hvor den er så uoverskuelig, at det kan være svært at se en udvej.

Ludomaniske tankemønstre

En ludomans tankemønstre er ofte fokuseret omkring spænding, og muligheden for at genvinde det tabte. Man kan være sikker på at en ludoman altid vil have røde tal på bundlinjen.

Nogle gange sker det at den afhængige vinder en stor gevinst. Hvis dette sker, vil pårørende ofte få dette af vide. En vis form for stolthed vil her fremgå, og glæden vil være stor, dette er dog kun kortvarigt.

Man kan opleve som pårørende at der bliver givet løfter om en bedre fremtid, men afhængighedens jerngreb vil hurtigt overtage kontrollen igen, og mønstret starter forfra.

Hvis man som pårørende er bekymret, er det vigtigt at være opmærksom på disse tegn. Det kan gøre en kæmpe forskel, hvis man opdager ludomani i god tid, men man skal dog altid huske, at det aldrig er for sent.

Viser en roulette og stakke med chips - Ludomani & Spilafhængighed

Myter og sandheder om spilafhængighed

Myte: Man skal spille hver dag for at have problemer med spil?
Sandhed: Om man spiller ofte eller sjældent, er egentligt irrelevant. Hvis spil skaber problemer, er det et problem.

Myte: Spilleproblemer opstår ikke, hvis blot spilleren har råd til at tabe?
Sandhed: Problemer som skyldes spil, er ikke kun finansielle. For meget tid brugt på spil, kan føre til sociale udfordringer, såvel som tab af arbejde, mentale sundhedsproblemer og endda selvmord.

Myte: Hvis man har et spilleproblem, er det fordi man enten er viljesvag, uansvarlig eller uintelligent?
Sandhed: Spilafhængighed kan opstå for alle mennesker af ethvert intelligens niveau, og uanset hvilken baggrund man kommer fra. Tidligere ansvarlige og viljestærke mennesker, har ligeså stor sandsynlighed for, at udvikle en spilafhængighed, som alle andre.

Myte: Hvis en spilafhængig opbygger en gæld, burde man så hjælpe vedkommende med at afvikle gælden?
Sandhed: En hurtigt afviklet gæld virker måske som den rigtige løsning. Dette vil dog give anledning til at forværre problemet, da det giver afhængige muligheden for at forsætte med at spille.

Hvad kan man gøre som pårørende

Har man mistanke om, at ens barn eller samlever har et spilleproblem, bør man ytre sin bekymring, men man skal undlade at moralisere eller skælde ud. Det kan føre til, at den afhængige blot spiller endnu mere.

Som pårørende kan man alliere sig med Det Gode Liv, og til en start planlægge en evt. forestående intervention, læs mere herom under pårørende.

Samtidigt er det vigtigt at vide, at misbruget er et symptom på nogle grundlæggende sociale og psykiske problemer, som også er behandlingskrævende, og som er et stort fokusområde i behandling på det gode liv.

Efter endt behandling er det meningsfuldt at hjælpe den afhængige ind i arbejde eller en uddannelse, også her finder du hjælp hos Det Gode Liv.

Fakta om ludomani

En afhængig vil bruge stadig flere og større ressourcer på at få dækket sit behov for spil. De etiske og moralske grænser flyttes hele tiden. Den afhængige ved godt, at der er noget galt; men fortsætter sit misbrug på trods af alvorlige advarsler.

Sundhedsministeriet skønner at der pr. 2018 var ca. 10.000 mennesker i Danmark med spilafhængighed (Ludomani)

 

Behandlingsgaranti

Hos behandlingscenter Det Gode Liv, tilbyder vi vores klienter en gratis tilbagefalds behandling. Visse krav kræves opfyldt for, at garantien kan tages i brug.