Amfetamin

Indholdsfortegnelse

Amfetamin kendes også under navne som AMF, BASE og SPEED og er et såkaldt stimulerende stof, der virker opkvikkende. Men hvad er amfetamin, og hvordan ser virkningen af amfetamin helt præcist ud? Bliv klogere på amfetamin her.

Hvad er amfetamin, og hvad er amfetamin lavet af?

Amfetamin kaldes populært også for AMF, BASE eller SPEED. Amfetamin er et stimulerende stof, der fremstilles kunstigt i et laboratorium. Stoffet indtages typisk som tabletter eller kapsler, men amfetamin kan også sprøjtes ind i blodbanen med en injektionssprøjte, eller pulveret kan sniffes ind gennem næsen. Der findes flere forskellige slags amfetamin, heriblandt den meget kraftigt virkende methamfetamin, der er 3-5 gange så kraftig som almindelig amfetamin.

Virkning af amfetamin – hvad gør amfetamin ved kroppen?

Amfetamin øger aktiviteten i hjernen og giver dig mere energi og overskud. Du vil opleve en følelse af at kunne danse hele natten eller en lyst til, at der skal ske noget hele tiden. Den fornyede energi kan både gøre dig mere udadvendt og fuld af selvtillid, men den kan også give dig en følelse af rastløshed. Amfetamin undertrykker kroppens naturlige signaler, og du vil derfor have svært ved at fornemme sult, tørst og træthed.

Amfetamin gør dig nærmest utrættelig, så du kan være ”på” i sociale sammenhænge eller give den gas på dansegulvet i timevis. Virkningen kommer hurtigt efter indtagelse af stoffet – efter blot få minutter ved snifning og et sted mellem 20 minutter og 3 timer efter, hvis stoffet spises.

Mange oplever bivirkninger ved indtag af amfetamin – blandt andet en øget tendens til aggressiv adfærd og en nedsat evne til at vurdere risici i farlige situationer. Det kan nemt føre til vold mod andre eller trafikuheld som følge af uansvarlig kørsel med mere. Læs nærmere om de mest almindelige både fysiske og psykiske amfetaminbivirkninger her.

Hvor lang tid er amfetamin i blodet og i urinen?

En amfetaminrus varer typisk 4-6 timer. Med en narkotest kan stoffet dog spores i blodet i 2-4 døgn efter indtagelse – og i op til 9 døgn i din urin.

Intensiv døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest intensive og effektive måde at behandle alkoholisme.

Nedturen – hvad sker der, når rusen stopper?

Efter endt amfetaminrus vil du kunne opleve en følelsesmæssig nedtur, hvor du føler dig udmattet, modløs og måske i dårligt humør. Det er heller ikke ualmindeligt at opleve en følelse af paranoia, når rusen slutter, og for nogle kan nedturen lede ud i selvmordstanker, depression, stor uro og søvnløshed. Mange bliver fristet til at dulme førnævnte symptomer med for eksempel sovemedicin eller cannabis. Det giver øget risiko for at udvikle et såkaldt blandingsmisbrug, hvor brugeren pludselig er afhængig af flere forskellige stoffer.

Længerevarende brug af amfetamin kan resultere i en reel amfetaminpsykose. Her vil brugeren have svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi, og det er derfor helt klassisk, at den psykoseramte føler sig forfulgt og kan blive til fare for både sig selv og andre. En psykose kræver øjeblikkelig psykiatrisk behandling.

Afhængighed og overdosis af amfetamin

Amfetamin er et meget afhængighedsskabende stof, da du typisk vil skulle tage en højere dosis fra gang til gang for at opnå den ønskede effekt. Det gør samtidig amfetamin let at overdosere – med stor risiko for både fysiske og psykiske skadevirkninger. Den amfetamin-nedtur, som nogle oplever, når rusen aftager, øger også risikoen for at udvikle misbrug af andre stoffer.

Der er særligt stor risiko for at tage en overdosis af amfetamin, hvis du også drikker alkohol under rusen. Amfetamin gør, at du mister din naturlige fornemmelse for, hvornår ”nok er nok”, og du vil derfor typisk indtage mere alkohol end ellers. Alkohol har en dæmpende effekt på nervesystemet, hvorimod amfetamin virker stimulerende. Virkningen af de to rusmidler sammen bliver derfor uforudsigelig, og i takt med at rusen fra amfetaminen stilner af, er der øget risiko for alkoholforgiftning.

Vil du gerne ud af dit amfetaminmisbrug, eller står du som pårørende til en, der er afhængig af amfetamin? Få mere viden om amfetaminbehandling her.

Indholdsfortegnelse