Bivirkninger ved amfetamin

Indholdsfortegnelse

Amfetamin, også kaldet SPEED, AMF eller BASE, kan give flere både fysiske og psykiske bivirkninger, og ved overdosis kan du risikere en reel amfetamin-forgiftning. Læs mere om amfetamin-bivirkninger her, og få hjælp til at spotte, om en ven eller et familiemedlem måske er påvirket af amfetamin.

Hvilke bivirkninger er der ved amfetamin?

Listen over bivirkninger er lang, og imens nogle bivirkninger er ret almindelige, kan andre være tegn på overdosis og amfetaminforgiftning. 

Blandt de typiske bivirkninger er:

  • Øget puls og blodtryk
  • Øget kropstemperatur og tendens til at svede
  • Tendens til ukontrollable bevægelser
  • Spændt kæbe og tendens til at skære tænder
  • Humørsvingninger


Det er ikke ualmindeligt at blive hurtigt irritabel eller sågar vred eller aggressiv under påvirkning af amfetamin. Man kan også få sværere ved at fornemme grænserne for normal eller sikker opførsel og kan derfor nemt komme til at overskride grænser eller sætte sig selv eller andre i farlige situationer.

Nedturen, når amfetaminrusen slutter

En amfetaminrus efterfølges ofte af en nedtur, hvor brugeren føler sig træt, uoplagt og måske endda depressiv eller angst. Nogle oplever selvmordstanker, føler sig paranoide eller får problemer med at sove. Nedturen kan føles så voldsom, at det kan være fristende at dulme tilstanden med sovemedicin eller med andre rusmidler, hvilket øger risikoen for at udvikle et såkaldt blandingsmisbrug med afhængighed af flere forskellige stoffer.

Vil du have hjælp til at komme dit amfetaminmisbrug til livs? Bliv klogere på mulighederne for amfetaminbehandling her.

Amfetaminpsykose

Ved gentagen brug af amfetamin, er der risiko for at udvikle en amfetaminpsykose, hvor ens virkelighedsopfattelse bliver så forvrænget, at man ikke kan skelne mellem fantasi og det, der sker i den virkelige verden. Følelsen af paranoia intensiveres, og man kan føle sig forfulgt og blive til fare for sig selv eller andre. En amfetaminpsykose kræver behandling med indlæggelse på en psykiatrisk afdeling.

Intensiv døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest intensive og effektive måde at behandle alkoholisme.

Symptomer på overdosis/amfetaminforgiftning

Indtag af amfetamin kan resultere i forgiftning. Symptomerne på amfetaminforgiftning er blandt andet:

  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Øget kropstemperatur
  • Evt. krampe 

Især en ekstrem stigning i kropstemperatur er farlig og kan lede til en dødelig forgiftning på grund af overophedning. Hjerte og nyrer kan ligeledes tage stor skade ved en overdosis af amfetamin.

Amfetaminbivirkninger på hud og tænder

Ved langvarigt misbrug af amfetamin, er der risiko for permanente skader på tænder og hud. Hyppigt indtag af amfetamin kan give problemer med huller i tænderne (karies), løse tænder (paradentose), tandkødsbetændelse med mere. Også huden kan påvirkes af længere tids misbrug af amfetamin. Både på grund af indtag af stoffet i sig selv, der virker ødelæggende på huden, men også på grund af den intense trang til at kradse eller pille i huden, som nogle oplever efter langvarigt misbrug af især methamfetamin.

Sådan spotter du, om en person har taget amfetamin

Når en person har indtaget amfetamin, vil personen typisk opføre sig mere hyperaktivt end ellers. Personen er måske urolig eller rastløs, taler meget og har svært ved at styre sine kropsbevægelser. Vedkommende kan have udvidede pupiller, og kæben kan være spændt med ufrivillige trækninger i ansigtet.

Indholdsfortegnelse