Sådan spotter du en ludoman

Det kan være yderst kompliceret at identificere en ludoman. Specielt hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter. Vi hjælper dig til bedre at forstå ludomanens tankemønstre, og hvilke tegn man bør være opmærksom på, hvis man er pårørende til en person, der spiller for meget.

Ludomani er en sygdom

Først og fremmest skal det fastslås at ludomani er en skjult sygdom. Der vil sjældent være fysiske tegn på ludomani. De fleste tegn er psykiske, og foregår i hovedet på den ramte. Oftest vil ludomanen benægte eller minimere problemet, endda også over for sig selv.

Vær opmærksom på, om vedkommende spiller i det skjulte, og om der lyves om, hvor store beløb der bliver spillet for. Ludomaner er bange for at blive misforstået, og det er derfor nemmere at skjule og lyve om sit forbrug.

Ludomani er en sygdom, og vil oftest være svær at stoppe uden behandling. Spilleriet fortsætter, indtil kontoen er tømt for penge, og herefter optages der typisk lån til at spille videre for. En ludoman, som ikke har fået stoppet sin lidelse, vil oftest have op til flere forskellige ubetalte lån. Gælden bygger sig op til et punkt, hvor den er så uoverskuelig, at det kan være svært at se en udvej.

Viser en roulette og stakke med chips - Ludomani & Spilafhængighed

Ludomaniske tankemønstre

ludomani er forbundet med tankemønstre, som er fokuseret omkring spænding og muligheden for at genvinde det tabte. Man kan være sikker på, at en ludoman altid vil have røde tal på bundlinjen.

Nogle gange sker det, at den afhængige vinder en stor gevinst. Hvis dette sker, vil pårørende ofte få dette af vide. En vis form for stolthed vil her fremgå, og glæden vil være stor, dette er dog kun kortvarigt.

Man kan som pårørende opleve, at der bliver givet løfter om en bedre fremtid, men afhængighedens jerngreb vil hurtigt overtage kontrollen igen, og mønstret starter forfra.

Hvis man som pårørende er bekymret, er det vigtigt at være opmærksom på disse tegn. Det kan gøre en kæmpe forskel, hvis man opdager ludomani i god tid, men man skal dog altid huske, at det aldrig er for sent.

Sandheder om ludomani & spilafhængighed

  • Myte: Man skal spille hver dag for at have problemer med spil.
    Sandhed: Om man spiller ofte eller sjældent, er egentligt irrelevant. Hvis spillet skaber problemer, er det et problem.

  • Myte: Spilleproblemer opstår ikke, hvis blot spilleren har råd til at tabe.
    Sandhed: Problemer som skyldes spil, er ikke kun finansielle. For meget tid brugt på spil kan føre til sociale udfordringer, såvel som tab af arbejde, mentale sundhedsproblemer og endda selvmord.

  • Myte: Hvis man har et spilleproblem, er det fordi man enten er viljesvag, uansvarlig eller uintelligent.
    Sandhed: Spilafhængighed kan opstå for alle mennesker af ethvert intelligens niveau, og uanset hvilken baggrund man kommer fra. Tidligere ansvarlige og viljestærke mennesker har ligeså stor sandsynlighed for at udvikle en spilafhængighed som alle andre.

Myte: Hvis en spilafhængig opbygger en gæld, burde man så hjælpe vedkommende med at afvikle gælden.
Sandhed: En hurtigt afviklet gæld virker måske som den rigtige løsning. Dette vil dog give anledning til at forværre problemet, da det giver afhængige mulighed for at forsætte med at spille.

Er du pårørende til en ludoman?

Har du mistanke om, at dit barn eller samlever lider af ludomani, bør du ytre din bekymring. Men du skal altid undlade at moralisere eller skælde ud, da det kan føre til, at den afhængige blot spiller endnu mere.

Som pårørende kan du alliere dig med Det Gode Liv og til en start planlægge en evt. intervention, læs mere herom under pårørende.

Samtidigt er det vigtigt at vide, at ludomani typisk er et symptom på nogle grundlæggende sociale og psykiske problemer, som også er behandlingskrævende, og som er et stort fokusområde i behandling hos Det Gode Liv.

Efter endt behandling er det meningsfuldt at hjælpe den afhængige ind i arbejde eller en uddannelse, også her finder du hjælp hos Det Gode Liv.

Alle spørgsmål er velkomne

Har du brug for hjælp, råd eller vejledning ift. behandling af ludomani, eller har du andre relevante spørgsmål? Send os en besked med dit/dine spørgsmål. Vi forsøger at svare indenfor 12 timer.

Behandlingsgaranti

Hos behandlingscenter Det Gode Liv, tilbyder vi vores klienter en gratis tilbagefalds behandling.