Hashmisbrug

Skrevet af: Psykoterapeut - Peter Flink Larsen

Hash er det mest udbredte euforiserende stof i Danmark.  En undersøgelse  foretaget af Center for rusmiddelforskning – Ungmap, viste at 50.000 danskere har et decideret hashmisbrug. Ved vanedannede brug er hash både farligt for lunger og luftveje, og kan forårsage psykisk sygdom. Læs mere i artiklen ↓

Hvad er et hashmisbrug?

Hashrygning starter altid i det små. Første gang hash ryges er oplevelsen meget overvældende for brugeren. Tolerance udvikles dog hurtigt ved vanligt brug. Hash er yderst vanedannende og psykisk afhængighedsskabende. Den overvældende følelse som brugeren oplevede, de første gange vedkommende røg hash, fortager over tid. Hashmisbrugere oplever typisk en mild følelse af eufori og afslappelse, som begynder at aftage indenfor 1-2 timer.

Efter vedvarende brug kan det være svært, at føle sig tilpas eller bekvemt, uden brug af hash, hvilket er et af de største symptomer på hashmisbrug. Resultatet af dette er derfor oftest, at brugeren gør hash til en fast del af dagligdagen. Det er her det begynder at blive alvorligt.

Typisk vil man som hashmisbruger, helst ikke tale om sit forbrug som et problem, og der vil være tendens til enten at tale udenom, eller nedtone problemet hvis vedkommende konfronteres med sit hashmisbrug.

Hvornår har man et hashmisbrug?

Hvad er hash?

Hash stammer fra cannabisplanten sativa. I Danmark bruges ordet hash oftest, om alle former for ulovlige rusmidler som kan ryges. Faktisk er hash kun en del af de forskellige former for rusmidler, som ekstraheres fra planten cannabis. Hash er dog det mest anvendte i Danmark, og derfor det ord som de fleste kender. Vil du vide mere om hvad hash er? – Læs mere her

Hash har mange øgenavne. Det mest relevante er dog, at hash er det man kalder for et gateway-drug. Det betyder at hash er et stof, som åbner porten for andre og hårdere stoffer.

Eksperimentering med stoffer starter oftest med hash, og bevæger sig derfra videre. Det er derfor meget vigtigt, at man er opmærksom på tegn på misbrug. Hashmisbrug kan på sigt, lede til risiko for udvikling af en hashpsykose.

Hashmisbrug

Hvad er hashafhængighed?

Hash er sjældent fysisk afhængighedsskabende. Fysiske symptomer kan dog opstå ved hashmisbrug. Disse vare dog ikke længere end 5-10 dage efter endt brug. Dog kan hashmisbrug lede til psykisk afhængighed. Det er oftest de psykiske symptomer, som gør det svært, at stoppe et hashmisbrug.

Hash, og cannabis generelt, indeholder den psykoaktiv ingrediens THC. THC stimulerer den del af hjernen, der reagerer på fornøjelse. Herefter frigives dopamin, som giver en euforisk afslappende følelse i hele kroppen. Den effekt som THC har haft på hjernen, gennem et længere misbrug, er det som gør det svært, at stoppe med at ryge hash.

Det kan være svært, at se sig ud af et hashmisbrug, hvis man er blevet psykisk afhængig. Humøret påvirkes i høj grad, og det vil oftest være svært at føle fornøjelse medmindre man er ”skæv”. Hashmisbrugere har tendens til at blive meget indadvendte, og ligeglad med sig selv, og sine omgivelser. Dette er blot få af de bivirkninger hashmisbrug kan have.

Brug af hash har ikke samme virkning på alle. Det kan ofte efterlade én ængstelig, bange og panikslagen. Hashmisbrug kan forværre risikoen for at få depression, og kan forværre enhver form for psykisk lidelse, som man allerede måtte have.

Tegn & symptomer under og efter hashmisbrug

Første skridt mod behandling af symptomer på hashmisbrug, vil være helt at stoppe med at indtage hash. Dette opnås gennem en afgiftning, hvor man stopper alt brug af stoffet. Abstinenser kan variere fra person til person. Tegn på hashmisbrug samt bivirkninger kan være mange – Læs mere om tegn og symptomer – Her 
Læs mere om hash bivirkninger – Her

Unge og hashmisbrug

Unge i dag vil rigtig gerne passe ind, og tænker måske mindre over konsekvenserne, der kan være ved indtagelse af hash. Dette kan være en del af en periode, hvor der bliver skubbet mange grænser, og hvor gruppepres også ofte er tilstede. Konsekvenserne ved ordet (NEJ) kan ofte virke mere skræmmende, end tanken om indtagelse af hash eller andre stoffer. Læs mere om unge og hashmisbrug – Her

Tidligere klient af Det Gode Liv beskriver: Livet med hashmisbrug

Mit liv var gået i stå. Pludselig skete der ingenting længere. Tiden gik bare, og dage blev til år. Jeg kunne til sidst ikke komme igennem en dag uden at ryge hash, og det tyngede det mig enormt meget. Jeg kunne ikke koncentrere mig på mit arbejde, og alting begyndte bare at betyde mindre for mig. Højdepunktet på min dag, var når jeg skulle ryge hash.
Jeg kunne slet ikke kende mig selv mere.

Anonym, hashmisbruger

vider en der ryger en joint - Hashmisbrug & Hashpsykose

Oftest stillede spørgsmål om hashmisbrug

Er hash stoffer?

Ja, hash er det man kalder for et euforiserende stof. Det betyder at hash udnytter hjernens naturlige lykkedepoter til at udløse eufori bl.a. Ulovlige euforiserende stoffer kan have en negativ indvirkning på brugeren, og vil med vedvarende brug skabe afhængighed.

Er hash farligt?

Ja, hash kan være farligt. Det er nemlig meget uvist hvordan den enkelte reagerer ved indtagelse af hash. Dette kan afhænge af den enkeltes egen psykiske tilstand. Hash indeholder den psykoaktive ingrediens kaldet THC. THC er den kemiske forbindelse i hash som gør at man bliver påvirket. Hashmisbrug vil i længden have en meget negativ indvirkning på bl.a. ens psykiske tilsand, hukommelsen, energiniveau og koncentrationsevnen.

Er hash skadeligt?

Ja, hash er skadeligt for kroppens organer. Ryger man både hash og cigaretter, har man dobbelt så stor risiko for at udvikle luftvejssygdomme. Hashmisbrug nedsætter samtidig evnen til indlæring hvilket er en påvirkning som sker i hjernen. Især unge som endnu ikke er færdigudviklede kan lide stor last.

Kan man blive afhængig af hash?

Ja, man kan blive afhængig af hash. Afhængigheden kan være svær at komme af med igen, og kræver oftest behandling. Hashmisbrug skaber psykisk afhængighed, fordi hjernen vænner sig til at være påvirket. Hash kan i værste tilfælde udløse en hashpsykose, hvilket på sigt kan lede til skizofreni.

Er du pårørende til en hashmisbruger?

Har man mistanke om, at ens barn eller samlever ryger hash, bør man ytre sin bekymring, men man skal undlade at moralisere eller skælde ud. Det kan føre til, at den afhængige blot ryger endnu mere.

Som pårørende kan man alliere sig med Det Gode Liv, og til en start planlægge en evt. forestående intervention, læs mere herom under pårørende.

Samtidigt er det vigtigt at vide, at hashmisbrug er et symptom på nogle grundlæggende sociale og psykiske problemer, som også er behandlingskrævende, og som er et stort fokusområde i behandling hos Det Gode Liv.

Efter endt behandling er det meningsfuldt at hjælpe den afhængige ind i arbejde eller en uddannelse, også her finder du hjælp hos Det Gode Liv.

Har du spørgsmål om behandling af hashmisbrug?

Send os en besked med dit spørgsmål eller din bekymring. Ingen bør stå alene med et hashmisbrug. Vi svarer tilbage på alle beskeder hurtigst muligt.

Har du brug for hjælp?

Vil du gerne vide mere om behandling af hashmisbrug? - Ring allerede i dag