Shopaholic

Hvad er en Shopaholic?

Shopaholic er betegnelsen for købemani og er en manisk trang til at bruge penge. At være shopaholic er det mest kendte udtryk for den lidelse/afhængighed, som er forbundet med en uimodståelig trang til at bruge penge. Hvis man lider af købemani/er shopaholic, har man mistet kontrollen over sin købsadfærd.

De mennesker, som ender med at udvikle købemani/bliver shopaholics, bliver nemlig afhængige af den måde hjernen reagerer på. Hjernen udsender endorfiner og dopamin, som er det, der hjælper os til at slappe af og føle glæde, men følelsen er kortvarig.

Årsagen til at man bliver afhængig af at købe materielle ting, ligger i måden, det får hjernen til at reagere på. Glædespåvirkningen, som de fleste genkender, opstår når man eksempelvis køber noget attraktivt. Denne følelse opstår ved frigivelsen af endorfiner og dopamin, som bliver brugt af hjernens naturlige belønningssystem.

Hvis man ofte og over længere tid konstant fremprovokerer disse følelser, kan det skabe afhængighed. Personer, som bliver afhængige, køber genstande for at opnå følelsen af glæde, og ikke fordi personen har brug for den erhvervede genstand.

Det kan være svært at gennemskue om man selv eller en nærtstående har tendens til købemani/er shopaholic. Der er dog nogle emotionelle tegn, som man bør være opmærksom på.

Er du shopaholic, eller er du pårørende til en der er?

Har du mistanke om at du eller en nærtstående lider af købemani? Ingen bør stå alene med afhængighed. Kontakt Det Gode Liv allerede i dag, for en uforpligtende og fortrolig samtale.

Dopamin og endorfiner udløses ved købemani

Dopamin er i stor stil med til at regulere vores adfærd. Dopaminen giver os en følelse af lykke, og den udløses af de handlinger vi foretager os. Derfor vil vi mennesker ofte søge efter de handlinger, der giver os mest lykke, og derefter gentage dem. Dopamin er neurotransmittere som har udgangspunkt i hjernen.

Endorfiner fungerer lidt på samme måde som dopamin. Forskellen er at endorfiner er en gruppe af hormoner, som spredes til hele kroppen. En følelse af behagelighed og velvære i hele kroppen vil ofte være grundet mange endorfiner i blodet. Endorfiner kan samtidig have en morfinlignende effekt, som kan medvirke til at dæmpe smerter.

Disse to elementer er kroppens naturlige lykkestoffer. Det er følelsen af lykke og eufori, som får en misbruger/afhængig til at shoppe, spille eller tage stoffer.

Emotionelle symptomer på købemani

Ligesom mange andre misbrugere, vil en person, der er shopaholic, prøve at skjule sin afhængighed. Med de fleste afhængigheder kommer også fysiske symptomer, det gælder dog ikke på samme måde for købemani. Her er de fleste symptomer emotionelle, da kroppen ikke udsættes for nogle skadelige elementer. Enkelte psykiske lidelser kan dog give fysiske symptomer. Her kan der tegnes ligheder til de symptomer, der opleves ved stress, angst og depression.

Her er en kort liste over nogle af de emotionelle faresignaler.

Shopaholic

Tabu ved købsafhængighed

Købemani og det at være shopaholic er et meget tabubelagt emne. Det kan være svært at stå frem, både for den ramte såvel som pårørende. Det kan virke pinligt, at man har ladet sin afhængighed styre og ødelægge sin økonomi og måske sociale relationer.

I virkeligheden kan det være en stor lettelse at få lagt kortene på bordet, og se sin lidelse i øjnene. Det handler hverken om mangel på viljestyrke eller om at være et dårligt menneske. Det handler om en trang, så uimodståelig og stærk, at alt fornuft skubbes til side.
Der er utrolig meget skam forbundet med købeafhængighed, shopaholics & købemani. Oftest er denne skam forbundet med økonomi på samme måde som ludomani. Gæld opbygges via quicklån. Dette sker når økonomien ikke længere kan følge med afhængighedsmønstret. Derfor er det netop meget vigtigt at være åben omkring sin afhængighed og sin økonomi, da de i dette tilfælde går hånd i hånd. Økonomi er et tabubelagt emne, det er derfor vigtigt, at vi bliver bedre til at tale åbent om dette.

Man kan ikke købe sig til selvværd, det er noget der skal opbygges fra bunden.

Er du shopaholic?

Det kan være svært at afgøre, om man selv eller en nærtstående lider af købemani. Disse otte spørgsmål er udviklet til at hjælpe.
Svares der JA til de fleste af spørgsmålene, er der med høj sandsynlighed tale om lidelsen.

7 tegn på købsafhængighed

Du har mange uåbnede eller stadig mærkede genstande gemt væk i skabet.
Der er selvfølgelig ikke tale om den sweater, som din tante gav dig i julegave sidste år, men derimod om ting eller genstande, som du har udvalgt eller købt på egen hånd, og som er uåbnede eller med prismærke stadig hængende på. Du har måske endda glemt nogle af disse ejendele – skoæsker som står i stakke i bunden af skabet, eller jakker som aldrig har set dagens lys.  

Du køber ofte ting, som du ikke har brug for, eller som du ikke har planlagt at købe
Du påvirkes let til at købe ting, som du ikke har behov for. Du har måske en besættelse for en bestemt ting, som for eksempel sko. Dette gør dig især sårbar. Fordi at du oftest kun bruger penge på en bestemt ting eller kategori, betyder det ikke, at det gør dine handlinger mere fornuftige.

Skænderier eller frustrationer giver trang til at shoppe
Købetrang er et forsøg på at fylde et følelsesmæssigt tomrum, såsom ensomhed, kontroltab eller lavt selvværd. Købeafhængige kan også have tendens til at lide af andre typer misbrug, humørsvingninger eller spiseforstyrrelse.

Du oplever en spændingsrus, når du køber
Købeafhængige oplever et adrenalinkick. Ikke ved at eje materielle ting, men derimod opstår rusen, når den afhængige går ud og køber. Når en person med købeafhængighed ser et eftertragtet objekt eller genstand, frigives det stof i hjernen som hedder dopamin. Dopamin forbindes oftest med eufori, glæde og fornøjelse. Det er denne/disse følelser, som man bliver afhængig af.

OBS!

Kan du nikke genkendende til nogle af disse punkter?

Inden du læser videre, så tag gerne 2 min og overvej de første 4 punkter, du har læst.
Vi vurderer, at hvis man kan nikke genkendende til 3/7 af punkterne, bør man overveje at søge professionel hjælp.

Et køb efterfølges af skam & fortrydelse
Skyldfølelsen behøver ikke begrænse sig til større køb. Personer med købeafhængighed har lige så stor tendens til at gå efter besparelser eller tilbudsjagt. På trods af enhver skyldfølelse er købeafhængige dog dygtige til at retfærdiggøre ethvert form for køb foretaget.

Du prøver at skjule dine købsmønstre/shoppingvaner
Hvis du gentagne gange har skjult de køb, du har foretaget, eller hvis du lyver om hvornår og hvad du bruger penge på, så er der stor sandsynlighed for, at du dækker dit behov på bekostning af din familie, dine nærtstående eller måske endda dit arbejde.

Du føler dig ængstelig de dage hvor du ikke shopper
En ting er at føle ubehag, hvis man ikke har fået sin morgenkaffe, men der er dog grund til bekymring, hvis disse følelser opstår, når du har gået det meste af dagen, uden at køre kortet igennem dankortautomaten. Personer der er shopaholics har indrømmet at shoppe online, hvis de ikke kunne afvige fra deres daglige rutiner.

Hos Det Gode Liv, kan vi hjælpe dig af med din købetrang, i et skånsomt og respektfuldt behandlingsforløb, som både tilbydes som døgn og ambulant behandling.
Det er aldrig for sent, at tage hånd om sin afhængighed.

Behandlingsmetoder

Er du interesseret i at vide hvad vi gør, for at hjælpe vores klienter på rette spor?

For virksomheder

Statistikken viser, at ca. 2/3 af dem, der går i behandling, bliver fuldt arbejdsdygtige igen, og at de efterfølgende vil være endnu mere værdifulde og loyale over for virksomheden efter en vellykket behandling.