Pårørende til alkoholiker

Pårørende til alkoholiker - Hvad kan man gøre?

Hvad gør man, hvis man er pårørende til en alkoholiker? Findes der gode råd, og hvornår bør man trække sig? Vi prøver at vejlede dig så godt som muligt, både ift. dig selv, men også om hvordan det er at leve med en alkoholiker. Læs med nedenfor ↓

Min partner er alkoholiker - Hvad gør jeg?

Det er utroligt nedslidende at leve tæt med en alkoholiker. Alligevel oplever vi at langt de fleste pårørende har levet sådan i op til flere år, inden de vælger at opsøge hjælp. Måske det er pga. håbet om en bedre dag i morgen, eller måske fordi der gentagende gange er blevet lovet guld og grønne skove fra alkoholikerens side.

Som pårørende er man nødt til at være ærlig over for sig selv. Hvis man ønsker en ændring, er det op til en selv at tage styringen. En alkoholiker vil oftest enten benægte, eller selv have svært ved at se problemet. Man kan dermed gå og vente på en bedring som aldrig kommer.

Man kan sagtens sætte stolen for døren, uden at virke truende i sin adfærd. Det handler om hvordan man får tingene sagt. Som pårørende er du nødt til at lade din partner vide præcis hvordan du har det, og hvad det gør ved dig, at han/hun misbruger alkohol.

Det er altid okay at sige fra, når man ikke kan være med længere. På den måde stiller man samtidig sin partner/alkoholikeren et ultimatum. 

Pårørende til alkoholiker, gratis hjælp?

Som en del af alle behandlingsforløb hos Det Gode Liv, er pårørendebehandling altid inkluderet i den primære behandling. For dig som har din kære i behandling, betyder dette nemlig at også du, har mulighed for at få hjælp til at forstå sygdommen, og få bearbejdet de mén, som misbruget har forårsaget på familien.

Hos Det Gode Liv mener vi nemlig, at hvis der findes alkoholmisbrug i familien, er dette ikke længere et individuelt problem. Vi betragter det dernæst som en familiesygdom. 

Pårørende til en alkoholiker, vil derfor altid have mulighed for at få gratis hjælp, hvis alkoholikeren selv, eller familien vælger et behandlingstilbud hos Det Gode Liv.

Bør man forlade en alkoholiker?

Dem som vælger at forlade deres partner grundet et stort alkoholmisbrug, vælger oftest dette som sidste udvej. Vi anbefaler som udgangspunkt ikke at man “bare” vælger at forlade sin modpart. Dette sker kun i ekstreme tilfælde.

Hvis du har en partner som er alkoholiker, og du gentagede gange har forsøgt at få vedkommende til at søge hjælp, men uden held, så kan det være du skal overveje dine muligheder. Man kan i sådan en situation være nødt til at tænke på sig selv, også hvis der er børn involveret.

Nogle alkoholikere skal meget langt ned, før de selv indser at de har brug for hjælp. Vil du gerne vide mere? Læs mere her – Pårørende til en alkoholiker 

Hvis man har brug for råd og vejledning angående dette eller andet, kan man altid ringe på vores hovednummer som har døgnåbent. Vi sidder klar til at vejlede dig og dine nærmeste. 

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.