Drukkultur i den danske sommer

Vi når et punkt hvert år hvor sommeren er på vej, og hvor man begynder at forbinde årstiden og det gode vejr med ferie og alkohol. Tendensen peger på, at danskerne generelt drikker mere når de holder ferie – Ifølge en undersøgelse foretaget af Alkohol & Samfund drikker 46% af danskerne mere alkohol når de er på ferie.

Kilde/ befolkningsundersøgelse Alkohol & Samfund

Ferien kan hurtigt blive en undskyldning...

Sommeren er uden tvivl den største feriesæson på året. Det er samtidig sæsonen hvor vi rykker festen fra stuen til terrassen og hvor mange aktiviteter ligefrem opfordrer til at indebære alkohol. Danskernes lyst til alkohol stiger voldsomt om sommeren, hvilket ikke er helt uden risiko.

Sundhedsstyrelsen har tidligere rapporteret, at 25% af danskerne drikker mere end det anbefalede antal genstande ugentligt i månederne juni, juli og august, sammenlignet med resten af året. Statistikkerne er fra omkring år 2000, hvor anbefalingerne lød på maks. 14 genstande for kvinder og 21 for mænd.

Alkohol bliver ikke mindre farligt eller sundhedsskadeligt, “bare fordi” at årstiden skifter og vejret bliver bedre. Det er derfor vigtigt uanset, at man husker at drikke med omtanke.

Italesæt problemerne

Mennesker som har misbrugstendenser, er ofte tilbøjelige til at finde en undskyld for at misbruge. Dette kan f.eks. være i forbindelse med ferie eller fridage. ‘Nu har jeg jo fri, så må jeg gerne’ Men desværre kan det for nogle stikke helt af, og samtidigt blive meget ubehageligt for de pårørende.

Man kan med fordel forsøge at italesætte alkoholforbruget inden ferien begynder, på den måde er man på forkant og kan lave nogle indbydes aftaler med sig selv eller sin partner, om hvor meget det er rimeligt at drikke.

Hvis man derimod har oplevet at episoderne gentager sig, og det ikke hjælper at italesætte problemet, så bør man kontakte et behandlingscenter og få professionel rådgivning.

Få gratis telefonisk rådgivning

Oplever du at alkohol er blevet et problem i hjemmet? Ingen bør stå alene med alkoholproblemer – Kontakt Det gode liv allerede i dag.

Danskernes problematiske forhold til alkohol

Det er ikke nogen hemmelighed at vi i Danmark har en udpræget alkoholkultur. Heldigvis er vi de senere år begyndt at have fokus på, at det er okay at sige fra overfor alkohol. Diverse kampagner fokuserer på de sundere alternativer og opfordrer til man generelt drikker mindre.

Set udefra vil man måske mene, at vi danskere er et meget lukket folkefærd, og at alkohol derfor fungerer godt som en “icebreaker” i sociale sammenhænge. Desværre glemmer vi dog nogle gange at trykke lidt på bremsen. – I en artikel fra kristeligt dagblad fortæller Elijah Faraj om sine erfaringer som tilflytter til Danmark, og giver samtidig sit syn på den danske alkoholkultur.  klik her for at læse artiklen/ Den danske sommer set udefra

Tag vores alkoholtest

Er du i tvivl om du eller din partner har et problematisk forhold til alkohol? - Tag testen nu