Hvorfor bliver man shopaholic

Shopaholic er en afhængighed på lige fod med andre afhængigheder. Det vil sige, at man bør betragte denne afhængighed behandlingskrævende, såvel som andre afhængigheder. Shopaholic er en psykologisk afhængighed, hvilket betyder, at den udelukkende har effekt på en persons psykiske tilstand.

Derfor bliver man shopaholic

En shopaholic er en person, som har et ukontrolleret forhold til at shoppe. Det betyder, at man køber ting for at opnå en følelse af eufori og glæde. Det handler derfor ikke om et behov for at købe noget, man har brug for, men mere et behov for at fremprovokere bestemte følelser fra hjernens belønningscenter.

Faktisk er det mindre betydeligt, hvilken afhængighed man lider af, men mere betydeligt hvorfor man har fået en afhængighed, hvilket typisk leder til spørgsmålet om bagvedliggende årsager.

På samme vilkår som andre misbrugere, er en shopaholic en person, som har brugt shopping som en måde at flygte fra sig selv og sin egen virkelighed. Hvorfor man har et behov for at flygte, er det egentlige spørgsmål, til hvorfor man begynder at misbruge og til sidst ender i afhængighed.

Er shopaholic en sygdom?

Shopaholic betragtes som en behandlingskrævende kronisk sygdom. Man kan ikke blive kureret for denne sygdom, men man kan få terapeutisk hjælp til at lære at håndtere sygdommen og få bearbejdet de bagvedliggende årsager. 

Hvorimod en alkoholiker kan stoppe med at drikke alkohol, vil det blive sværere for en shopaholic helt at stoppe med at købe noget til sig selv i ny og næ. Det handler derfor meget om at få ændret sit købsadfærd, så man ikke risikerer at ende i et tilbagefald.

Er jeg afhængig af shopping?

Er du i tvivl om, du har en ukontrolleret købsadfærd? Nogle bliver selv opmærksomme på, at noget ikke er, som det burde, og andre bliver først opmærksomme, når de pårørende siger fra. Uanset hvad, er det vigtigt at kende tegnene og symptomerne for, hvornår man har udviklet en købsafhængighed.

Man kan stille sig selv disse spørgsmål og dermed blive klogere på sin købsadfærd.

  • Shopper jeg for at glemme eller flygte fra mine følelser?
  • Har et økonomisk overforbrug skabt problemer i mit liv?
  • Køber jeg ofte ting, som jeg aldrig ender med at bruge?
  • Er glæden ved et køb ofte kortvarig, hvilket giver mig trang til at købe noget nyt?
  • Skjuler eller nedtoner jeg ofte hvor mange penge jeg bruger på at shoppe?

Købemani

Vil du vide mere om hvad det betyder at være shopaholic?