Hvad er mindfulness

Mindfulness handler om at være opmærksom og bevidst uden at være dømmende. At være mindful er at acceptere tingenes tilstand og undlade at lade sig styre af vi menneskers tendens til at kritisere og fordømme os selv samt vores omgivelser. Man kan træne mindfulness gennem blandt andet meditation, åndedrætsøvelser og yoga. 

Læs mere i artiklen nedenfor ↓

Mindfulness - Hvad er det?

Mindfulness er en færdighed. Det er en evne til at være opmærksom på en bestemt måde i øjeblikket. Det er altså ikke en tilstand.

Mindfulness er en bevidst beslutning om at være nærværende i øjeblikket og skubbe tanker, vurderinger og følelser i baggrunden uden at vurdere, dømme, stræbe efter noget bestemt. 

Mindfulness går ud på at opleve og observere det liv, som du er i lige nu. Ikke det liv, som har været, eller det som kommer. Men det som er i dette øjeblik. Det er en måde at være venlig mod sig selv på.

Vores hjerne har mange funktioner. Den er blandt andet indrettet til at være opmærksom på ting, der tilfredsstiller os. Når vi er i kontakt med noget, vi kan lide, så er der et center i hjernen, der aktiveres. På den måde lagrer hjernen et minde om noget behageligt eller en tilfredshed. Det er på denne måde vi skaber vaner – ved at hjernen husker den gode følelse.

Hvordan fungerer vores hjerne?

Det, som gør os forskellige fra den øvrige dyreverden, er vores højtudviklede pandelap. Pandelappen sidder forrest i hjernen. Den er vores ”chef”, og den udgør 40% af vores hjerne. Det er pandelappen, der tager alle velovervejede beslutninger.

Pandelappen er den del af hjernebarken, som består af flere hundrede millioner hjerneceller. Disse hjerneceller taler sammen gennem elektriske impulser og kemiske reaktioner. Når vi lærer noget nyt eller praktiserer nye tanker, så skaber vi forbindelser, og hjernecellerne skaber stærke forbindelser, jo mere de taler sammen. Jo kraftigere forbindelse, desto nemmere er det at praktisere den. Vores tanker går på ”autopilot”, uden at vi er bevidste om, hvad vi sætter i gang.

Du bliver, hvad du tænker

Det er en del af menneskets natur. Det er helt normalt at have negative tanker. Det har været nødvendigt for flere generationers udvikling, da disse negative tanker er altafgørende, hvis man er i en farlig situation. Selvom nogle negative tanker kan være hensigtsmæssige i nogle situationer, er de ikke hensigtsmæssige for din krop i længden.

En del af hjernens funktioner er at sende signaler til kroppen; blandt andet via hormonelle signaler. Hormonelle signaler har en effekt på kroppen og dens tilstand. Mange af signalerne er forbundet til vores følelser. I sidste ende giver signaler beskeder med kroppens celler. Mange af kroppens celler bliver påvirket og regulerer sig afhængigt af hvilket signal, der bliver sendt. Vores følelser har derfor indflydelse på mange af de byggesten, der udgør vores krop og helbred. Kroppen bliver altså bedre til at optage negativitet og dårligere til at optage positivitet, jo mere vi praktiserer negative følelser.

Opsummerende, kan vi sige, at følelserne har indflydelse på vores krop, og de følelser som har en gavnlig effekt på vores krop, dem vi kategoriserer som positive. De følelser, vi kategoriserer som negative følelser, har en destruktiv effekt på vores celler og helbred. 

Livet er ikke et problem, der skal løses, men en virkelighed der skal opleves” – Søren Kierkegaard (1813-1855).

Kildefortegnelse: Hvad kan du få ud af mindfulness? (videnskab.dk).

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.