Ludomani og computerspil

Ludomani og computerspil

Ludomani og computerspil – kan disse to forbindes? Svaret er faktisk ja. Computerspil og gaming generelt er blevet kæmpestort de sidste 10 år. Med udviklingen af nyere teknologier er det blevet muligt for spilproducenterne at tjene flere penge end nogensinde før. Hvordan gør de det, og hvilke konsekvenser kan det have? Læs med nedenfor ↓

Hvordan begyndte sammenligningen mellem ludomani og computerspil?

Førhen, inden spillere på tværs af kloden blev forbundet gennem online multiplayer, kunne man købe sine computerspil velvidende om, at det man fik, var det, man havde betalt for. Herefter var det op til en selv at skabe fremskridt i det tempo, som spillet tillod.

I dag fungerer dette på en lidt anden måde. De fleste online multiplayer-computerspil inkluderer forskellige accessories og fordele, som man åbner for ved at fuldføre specifikke opgaver. Moderne teknologi har de seneste 6-8 år gjort det muligt for spilproducenterne løbende at opdatere og tilføje nye ting til eksisterende spil.

Dette har b.la. betydet, at de fleste computerspil i dag har det, vi kalder for en in-game “butik”. I denne butik kan man for rigtig valuta købe ting til sit spil eller sin avatar.

Hertil kom tilføjelsen af den såkaldte loot box, som gjorde det muligt at købe noget, man på forhånd ikke vidste, hvad var. Gevinsten blev først afsløret, når man havde betalt og åbnet sin pakke. Lidt på samme måde som et skrabelod.

Ligheder mellem gambling og loot boxes

Lootboxen skulle illustrere muligheden for at ramme den helt store gevinst. Dog uden at blive gjort opmærksom på sandsynligheden for at få det, man ønskede.

Dermed blev det af mange stemplet som gambling. Senere hen kom det frem, at nogle ligefrem var blevet afhængige af at åbne disse loot boxes. Med involveringen af penge begyndte man dermed at drage ligheder mellem ludomani og computerspil, som inkluderede disse loot boxes.

Loot boxes bruges stadigvæk i dag; dog er flere af spilproducenterne begyndt at gøre sandsynlighederne mere åbenlyse for forbrugerne. Tidligere blev loot boxes bl.a. brugt i spil som Call of Duty. Dette gik man dog væk fra igen – formodentlig grundet kæmpe kritik og opmærksomhed omkring ludomani.

Spilproducenten Electronic Arts bruger stadigvæk loot boxes i fodboldspillet FIFA. Her er det i form af FIFA-pakker med spillere og engangskort i spiltypen Ultimate Team.

Mere fokus på ludomani i computerspil

Så længe loot boxes ikke er ulovlige, vil spilproducenterne nok blive ved at inkludere dem. Hertil er det kun et moralsk spørgsmål om, hvorvidt de kan tillade sig det.

Heldigvis er der meget mere fokus på det nu, end der var tidligere. Vi må især passe på ungdommen, som muligvis nemmere lader sig snyde og manipulere.

Computerspil skal være sjove, ligeværdige og fair for alle. Loot boxes gør det stik modsatte. Det skaber uligevægt blandt spillerne, og det kan for nogle betyde udvikling af ludomani.

Læs mere om computerspil og gamingafhængighed her – Gamingafhængighed.

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.