Er jeg shopaholic?

Er jeg shopaholic?

Hvad betyder det at være shopaholic? Og hvilke tegn bør man være opmærksom på? Shopaholic er et engelsk udtryk for den lidelse, som forbindes med købsafhængighed. I Danmark hedder lidelsen købemani, og er mest udbredt blandt kvinder, hvorimod ludomani er mest udbredt blandt mænd.

Hvad er en shopaholic?

Køber du ofte ting og genstande, som du egentligt ikke har brug for? Shopper du ud fra hvilket humør, du er i? Eksempelvis hvis du er ked af det og derfor bruger dette som undskyldning for at shoppe. Har du spurgt dig selv “Er jeg shopaholic?”.

For en person som lider af købemani, er det ikke genstanden, der købes, som har betydning, men mere følelsen som gennemleves ved købet. Glæden som udløses, og adrenalinen som pumper rundt i blodet. Dette er typisk disse følelser, som vedkommende ønsker at opnå ved et eventuelt køb.

Disse følelser er dog kortvarige, og netop derfor køber en shopaholic mange ting, som vedkommende ikke har brug for. Disse ting eller genstande ender dermed ofte ubrugte, eller bagerst i skabet sammen med resten af de mange køb.

Hvad skyldes købemani?

At være shopaholic er ofte camouflage for andre mere underliggende lidelser. Psykiske lidelser er den typiske årsag til hvorfor, købemani opstår. Depression, traumer, bipolar og borderline er blandt få af mange psykiske lidelser, som forbindes med en opstået afhængighed.

Afhængighed opstår ikke af sig selv, men derimod ved gentagne gange at misbruge eller fremtvinge de følelser, som opnås, ved for eksempel at købe ting og genstande, som man ikke har behov for.

I afhængighedens jerngreb

At være shopaholic kan have mange konsekvenser. Både for ens eget velvære, men også for ens økonomiske situation. Afhængigheden sætter ingen grænser for forbruget – tværtimod.

At føle sig tvunget til at shoppe kan hen ad vejen blive meget kosteligt for ens økonomi. De fleste mennesker, med et almindeligt budget, har ikke mange tusinde kroner at shoppe for dagligt eller ugentligt. Derfor opleves det ofte, at en shopaholic ikke ser andre udveje end at låne penge til at købe for.

Disse lån kan nemt optages gennem de mange institutter, som udbyder såkaldte quick-lån. At optage sådan et lån er dyrt i renter, og hvis lånet misligholdes, vil renterne få lånet til at vokse sig endnu større. Ved optagelse af mange af disse lån, vil ens økonomi med tiden kollapse.

Vær opmærksom på tegn og symptomer på købemani.

  • Køber du mere, end du har råd til?
  • Køber du, når du er ked af det?
  • Skader dit forbrug sociale relationer?
  • Lyver du om, hvor meget du har købt for?

Kontakt Det Gode Liv allerede i dag til en uforpligtende snak om afhængigheden, dens konsekvenser og behandling.

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.