Alkoholkultur i Danmark

Alkoholkultur i Danmark

Alkohol er en massiv del af den danske kultur. Sådan har det stort set altid været. Tidligere var det accepteret, at alkohol fandt sted på arbejdspladsen. Dette er dog heldigvis ikke længere en ting. For at kunne forstå den danske alkoholkultur, dykker vi ned i fortiden for at finde ud af, hvor det hele startede.

Tilbage i 1847 blev Carlsberg grundlagt af J.C. Jacobsen. Tidligere end dette havde danskerne næsten udelukkende drukket hjemmebrændt. Men dette skulle dog ændre sig over de næste 30 år. Omkring 1880 blev det mere normalt at drikke berusende øl til hverdag.

Over de næste 70 år, frem til 1950, havde danskerne faktisk ikke noget voldsomt forbrug af alkohol. Forskellige love og beskatninger gjorde alkohol utilgængeligt og dyrt for mange danskere.

Først omkring 1970’erne skete der en udvikling. Afgifterne på alkohol blev ikke justeret i takt med den almene prisudvikling, og derfor var alkohol igen mere tilgængeligt for danskerne. Specielt vin blev herefter efterhånden hvermands drik.

Efterhånden som alkohol prismæssigt blev allemandseje, steg forøgelsen af indtaget også. Siden 1970’erne har Danmark haft et af de højeste forbrug af alkohol i hele Europa. Og Sundhedsstyrelsen estimerer i dag, at ca. 640.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol.

Et skadeligt forbrug af alkohol kan sammenlignes med alkoholmisbrug. Dette anses som et springbræt til at blive alkoholiker, hvilket defineres som en kronisk, potentiel livstruende afhængighed over for alkohol. Hvert år førtidspensioneres 430 personer i Danmark pga. alkoholmisbrug.

Danmark er et af de 12 lande, hvor aldersgrænsen for at købe alkoholiske drikke er 16 år, og vi ligger nr. 3 på WHO’s liste over lande, hvor alkohol er mest tilgængeligt for unge. Dermed risikerer man også, at flere unge udvikler alkoholmisbrug.

Faktisk har en undersøgelse af WHO vist, at 47% af alle danske drenge, og 37% af alle danske piger har prøvet at være fulde mindst to gange. Det betyder dermed også, at stort set halvdelen af alle unge har prøvet at drikke sig fulde, inden de lovmæssigt har haft adgang til alkohol.

Men hvordan sikrer man, at færre unge får et usundt forhold til alkohol? Det gør man bl.a. ved at have mere fokus på området. Det er vigtigt at sikre, at unge har et sundt forhold til alkohol. På den måde kan man bedre udelukke afhængighed og misbrug af alkohol senere i livet.

Hvis vi gerne vil ændre vores alkoholkultur, kan man argumentere for, at vi skal blive bedre til at tale om alkoholforbrug. Alkohol forgifter kroppen og hjernen, og hvis det misbruges over længere tid, kan det have store konsekvenser for ens helbred.

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.