Alkoholproblemer - Gode råd til den svære samtale - For virksomheder og medarbejdere

Alkoholproblemer

Har du en relation til én, som har alkoholproblemer? Problemer med alkohol blandt medarbejdere eller kollegaer kan være en svær situation at tackle. Hos Det Gode Liv ønsker vi derfor at hjælpe med gode råd og vejledning, til hvordan man får taget hul på den svære samtale. Læs med i artiklen.

Der findes mange scenarier, hvorpå en medarbejder eller kollega bliver spottet i at have alkoholproblemer. Tidspunktet for hvornår, og i hvilket scenarie det opdages, kan være afgørende for din forberedelse på den svære samtale.

Konflikter på arbejdspladsen, mange fraværsdage samt lugt af alkohol fra mund og tøj kan være blandt nogle af måderne, alkoholproblemer opdages på.

Din omtanke kan være vigtig!

At stå på sidelinjen og se en medarbejder eller kollega, som tydeligt har alkoholproblemer, kan være en barsk realitet. Man kan ofte føle sig magtesløs og føle, at man gerne vil hjælpe, men uden at vide hvordan.

Det er nemt bare at være passiv og tænke, at der nok er en anden, der hjælper vedkommende. Tanken om den svære samtale kan virke mere skræmmende, end den egentlig er. Det er derfor vigtigt, at netop du tager hånd om sagen, for der er måske ikke andre, der gør.

Forbered dig så godt du kan

Du kan have observeret problemet for din medarbejder eller kollega gennem flere uger. Du kan også for nyligt have opdaget alkoholproblemerne. Uanset hvad, så forbered dig så godt du kan, men undlad at overtænke situationen. Hvis din bekymring er oprigtig, kan det ikke gå helt galt. Der vil dog aldrig være nogen garanti for, at samtalen får den ønskede effekt.

  • Spørg ind til hvordan vedkommende har det
  • Ytr din egen bekymring om vedkommendes seneste adfærd eller velvære
  • Lyt til vedkommende
  • Foreslå mulighed for at få hjælp
  • Forvent benægtelse (undgå at blive skuffet)

Uanset hvilket udfald samtalen får, er det vigtigt at huske, at du har gjort det, du kunne, og det, du følte, var rigtigt. Man kan ikke tvinge andre mennesker til at opsøge hjælp, men man kan lytte og ytre sine egne bekymringer og tanker om situationen.

Vigtig viden om alkoholproblemer

Alkoholproblemer er ikke noget, der løser sig selv, og det kræver stort set altid professionel hjælp eller alkoholbehandling for at komme ud på den anden side.

Behandling fungerer altid bedst, når vedkommende selv er motiveret. Lysten og viljen til at skabe forandring i sit eget liv har en enorm betydning for eventuel succes ved behandling.

Man kan dog ikke tvinge eller true en person til at gå i behandling, og desværre skal en person med alkoholproblemer ofte helt ned og skrabe bunden, inden det går op for vedkommende, at der er brug for professionel hjælp.

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Kontakt os anonymt døgnet rundt.