Intervention

Intervention

Lars Johansen

Skrevet af: Centerleder

Overvejelsen & hensigten

Det er ekstremt svært, at overvære nære eller kære have en afhængighed, eller et misbrug. Potentielt destruktiv opførsel over længere tid, kan ødelægge mange aspekter af en persons liv. Langt de fleste kæmper med at åbne op for emnet, og få taget den første samtale eller konfrontation.

Der er forskellige metoder, at overveje når temaet omkring afhængighed skal tages op.


– Først og fremmest, enhver konfrontation som opfattes som belærende eller som er baseret på vrede, vil med høj sandsynlighed ikke være succesfuld.


– Forvent gerne en stor portion modstand eller benægtelse, fra den afhængiges side. Forbered dig gerne på dette.


– Målet med konfrontationen eller interventionen, bør altid være at opfordre den afhængige, til at overveje at gå i behandling. Hensigten bør aldrig være at straffe, beskylde, eller på nogen måde at gengælde enhver form for følelsesmæssig lidelse, som den afhængige har forvoldt andre.

 

Intervention

Intervention

En planlagt og oprigtig intervention består af, en eller flere nære venner og-eller familiemedlemmer, som konfronterer den afhængige, med deres bekymringer, på en ikke truende måde, samt et forsøg på at overbevise den afhængige om, at vedkommende bør søge professionel hjælp, i form af behandling.

Interventioner kan både foregå en til en, eller ved en samling af en gruppe nærtstående personer. 

Man kan med fordel lave nogle notater til sig selv, som kan bruges som argumenter under interventionen. På den måde har man haft tid til at tænke over hvad man gerne ville sige, og undgår at glemme vigtige detaljer. Fortæl evt. om en episode hvor den afhængige sårede dig med dennes adfærd, og fortæl gerne hvilke følelser det vækkede i netop dig.

En succesfuld intervention er en svær balancegang mellem vedholdenhed, og det faktum at det aldrig hjælper at være truende. Lad evt. hvert medlem af interventionen tale for dem selv, og fortæl hvilke følelser den afhængige har rørt i netop dem, fortæl om episoder, og forklar det inderlige ønske om behandling for den afhængige, og livet uden afhængighed.

Opfølgning på interventionen, vil være at sikre at den afhængige har taget de ord til sig, som blev sagt på mødet. Er der sket en positiv forandring i den afhængiges adfærd, eller er der startet en behandling. Hjælp den afhængige med ændrer hverdages mønstre og lav evt. nye tiltag, dette kan modvirke tilbagefald.

Planlægning og iscenesættelse af en intervention, kan dog være meget stressende, for alle involverede, og mange har derfor svært ved at få det gjort.

(Det Gode Liv) er selvfølgelig behjælpelige med denne slags problemer. Vi hjælper meget gerne med gode råd, eller planlægning af forestående intervention. Telefonen er åbent i alle døgnets 24 timer, og man er selvfølgelig også velkommen til at sende os en mail, hvis man finder dette mere passende.
Det første skridt er altid det vigtigste.