Forståelsen


Forståelsen


Forståelse af os selv

Afhængighed er en familiesygdom. Misbruget påvirker den afhængige og dennes familieliv. Venskaber, arbejde, børn, forældreforhold, kærlighedsliv og ægteskab – alt bliver ramt af afhængigheden. De mennesker, som er tættest knyttet til, og som holder mest af misbrugeren, bliver mest påvirket af dennes adfærd. De reagerer på misbrugerens opførsel, de ser, at misbruget tager overhånd og forsøger at kontrollere det. De skammer sig over ubehagelige optrin uden for hjemmet, men prøver privat at håndtere sagen. Det varer ikke længe, før de tror, at det hele er deres skyld og påtager sig lidelsen, frygten og skyldfølelsen for misbrugeren. De bliver også syge.

Disse velmenende mennesker begynder at tælle, hvor mange genstande alkoholikeren indtager. Ludomanen begynder at spille op, hash/kokain misbrugeren tager i gram. de hælder dyre drikkevarer i vasken og leder efter skjulte flasker, og de lytter efter lyden af flasker, der åbnes. Kikker efter gemmesteder til oddset, kokain, hash, piller osv. Al deres tænkning er rettet mod, hvad misbrugeren gør eller ikke gør, og hvordan de skal få misbrugeren til at holde op med at misbruge. Dette er deres tvangstanke.

 

Mange involverede parter

Det er pinagtigt at være vidne til, at et andet menneske prøver på at tage livet af sig selv med misbruget. Mens den afhængige ikke synes at bekymre sig om regninger, arbejde, børn eller eget helbred, begynder mennesker i omgangskredsen at blive bekymrede. De begår den fejl at holde hånden over den afhængige. De ordner tingene, finder på undskyldninger og fortæller små løgne for at reparere ødelagte venskaber – og de bekymrer sig mere og mere. Dette er deres ængstelse.

Før eller senere gør misbrugeren omgivelserne vrede. De pårørende indser, at den afhængige svigter sit ansvar, lyver og misbruger dem. De føler, at misbrugeren ikke holder af dem, og de ønsker at gøre gengæld og straffe og lade den afhængige undgælde for smerten og frustrationen, som er påført dem pga. ukontrolleret misbrug. Dette er deres vrede.

 

Karrusellen kører

De, der er nært knyttet til den afhængige, begynder at spille komedie. De godtager løfter – de tror, eller ønsker at tro, at problemet er overstået, hver gang der kommer en ædru/clean/spillefri periode. Når deres sunde sans fortæller dem, at der er noget galt med den afhængiges misbrug og tankegang, forsøger de stadigvæk at gemme deres følelser og viden. Dette er deres benægtelse.

Den måske alvorligste skade hos dem, der har levet en del af deres liv med en afhængig, viser sig i form af en nagende følelse af, at de på en eller anden måde har fejlet – de slog ikke til, de var ikke tiltrækkende nok, de var ikke dygtige nok til at løse problemerne for den, de holdt af. De tror, at det hele skyldes noget, de gjorde eller ikke gjorde. Dette er deres skyldfølelse.