Forståelsen

Forståelsen

Ann Lis Birkkjær Lauritsen

Skrevet af: Psykoterapeut

Forståelsen af os selv

Afhængighed er en familiesygdom. Misbruget påvirker den afhængige og dennes familieliv. Venskaber, arbejde, børn, forældreforhold, kærlighedsliv og ægteskab – alt bliver ramt af afhængigheden. De mennesker, som er tættest knyttet til, og som holder mest af misbrugeren, bliver mest påvirket af dennes adfærd. De reagerer på misbrugerens opførsel, de ser, at misbruget tager overhånd og forsøger at kontrollere det. De skammer sig over ubehagelige optrin uden for hjemmet, men prøver privat at håndtere sagen. Det varer ikke længe, før de tror, at det hele er deres skyld og påtager sig lidelsen, frygten og skyldfølelsen for misbrugeren. De bliver også syge.

Disse velmenende mennesker begynder at tælle, hvor mange genstande alkoholikeren indtager, hvor mange penge ludomanen spiller op og hvor meget narkotika misbrugeren indtager i gram.
De hælder dyre drikkevarer i vasken, leder efter skjulte flasker, og de lytter efter lyden af flasker, der åbnes. Kikker efter gemmesteder til oddset, kokain, hash, piller osv.
Al deres tænkning er rettet mod, hvad misbrugeren gør eller ikke gør, og hvordan de skal få misbrugeren til, at holde op med at misbruge. Dette er deres tvangstanke.

Mange involverede parter

Det er pinagtigt at være vidne til, at et andet menneske prøver på at tage livet af sig selv med misbruget. Mens den afhængige ikke synes at bekymre sig om regninger, arbejde, børn eller eget helbred, begynder mennesker i omgangskredsen at blive bekymrede. De begår den fejl at holde hånden over den afhængige. De ordner tingene, finder på undskyldninger og fortæller små løgne for at reparere ødelagte venskaber – og de bekymrer sig mere og mere. Dette er deres ængstelse.

Før eller senere gør misbrugeren omgivelserne vrede. De pårørende indser, at den afhængige løber fra sit ansvar, lyver og misbruger deres tillid. De føler, at misbrugeren ikke holder af dem. De ønsker at gøre gengæld, at straffe og lade den afhængige undgælde for smerten og frustrationen, som er påført dem pga. ukontrolleret misbrug. Dette er deres vrede.

Karrusellen kører

De, der er nært knyttet til den afhængige, begynder at spille komedie. De pårørende godtager løfter om, at problemet er overstået, hver gang der kommer en ædrueligheds periode. Når pårørende fornemmer, at den afhængige er på vej til et tilbagefald, er tendensen at de forsøger at gemme deres følelser, og tidligere erindringer. Dette er deres benægtelse.

Den måske alvorligste skade hos dem, der har levet en del af deres liv med en afhængig, viser sig i form af en nagende følelse af, at de på en eller anden måde har fejlet – de slog ikke til, de var ikke tiltrækkende nok, de var ikke dygtige nok til, at løse problemerne for den de holdt af. De tror, at det hele skyldes noget, de gjorde eller ikke gjorde. Dette er deres skyldfølelse.