Computerspil

Computerspils Afhængighed

Peter Flink Larsen

Skrevet af: Psykoterapeut

Hvad er afhængighed af computerspil?

De fleste regner nok ikke med, at man kan blive afhængig af computerspil. Dette er dog en meget relevant afhængighed, som påvirker ens mentale tilstand, og som rammer millioner af mennesker rundt om i verden.

Forskellen på et sundt, og et negativt forhold til computerspil er, hvilken effekt det har på ens liv. Typisk vil en afhængig have problemer af forskellige grader personlighedsmæssigt, familiært, socialt, uddannelsesmæssigt, erhvervsmæssigt, eller på andre funktionalitetsområder.

Normalvis vil en diagnose blive stillet, hvis der over en periode på ca. 12 måneder, har været en gradvis problemstigning, i de førnævnte kategorier. En diagnose kan dog stilles før, hvis tilstanden er derefter.

Hvad skyldes afhængigheden?

Videospil/computerspil er designet ved hjælp af adfærdspsykologi. Det vil sige at det er designet til at fange din opmærksomhed, og give dig en fordybende oplevelse, som får hjernen til at frigive dopamin. Ved overforbrug af denne form for stimulering, kan der forekomme drastiske ændringer i hvordan hjernen fungerer.

Den virtuelle verden i dag, kan til tider være så fordybende, at man nemt i timevis kan miste fornemmelsen af tid og sted. Spillene giver mulighed for, at flygte til et sted, hvor fremskridt sker øjeblikkeligt, og skaber et miljø hvor man er i sikkerhed, og i kontrol.

Computerspils afhængighed

De fleste ved sikkert godt at spiludviklerne i dag tjener styrtende med penge. Men det er nok de færreste der ved at hvordan de gør det. Over de sidste par år, er der sket en voldsom udvikling indenfor såkaldte micro-transaktioner og ”loot boxes” Dette er i visse lande blevet gjort ulovligt, da det anses som gambling.

En simpel måde at forklare dette på er, at man betaler et (som regel højt) beløb og modtager herefter en præmie. Man kan være heldig, at modtage en god præmie, eller man kan købe sig fattig, uden garanti for overhovedet, at få det man søgte.
I Danmark anses dette ikke for gambling, men eksempelvis i Belgien, er dette blevet ulovliggjort.

Vær opmærksom

Computerspil er i dag en integreret del af mange unges hverdag, men for nogle unge tager spillet overhånd med negative konsekvenser til følge.

På Det Gode Liv får vi mange henvendelser, fra bekymrede forældre og unge, der føler behov for hjælp til et problematisk forbrug af computerspil.