Call me

Rigtig mange unge mennesker i Danmark, har formentligt prøvet at tage enten den ene, eller den anden form for euforiserende stoffer. Men hvad er årsagen til dette, og hvad ligger til grund for at nogen bliver afhængige. Dette skal vi prøve at blive klogere på i denne artikel.

Den største årsag til misbrug er som udgangspunkt psykiske lidelser. Dette er et vidt begreb som bl.a. indeholder stress, traume, sorg, angst mm. Unge i dag vil rigtig gerne passe ind, og tænker måske mindre over konsekvenserne, der kan være ved indtagelse af stoffer. Dette kan være en del af en periode, hvor der bliver skubbet mange grænser, og hvor gruppepres også ofte er tilstede. Konsekvenserne ved ordet (NEJ) kan ofte virke mere skræmmende, end tanken om indtagelse af stoffer.

Det vil selvfølgelig aldrig anbefales at indtage stoffer, netop derfor kan det også være svært at sige, om der findes et sundt forhold til stoffer. En ting er dog helt sikkert. Det er forholdsvis nemt at se forskellen på en person med misbrug, og en person som er upåvirket af indtagelse fra tid til anden.

Men hvorfor bliver nogen personer afhængige når andre ikke gør. Forskning har bl.a. prøvet at påvise, om generne har indflydelse. Som behandlingscenter fokuserer vi udelukkende på de ting vi selv kan ændre. Den største årsag til at folk begynder at misbruge, er ofte grundet årsager som den enkelte ikke engang selv er klar over. Noget der er blevet fortrængt, eller som ligger begravet i underbevidstheden. Det kan også skyldes lavt selvværd. Selvværdet er nemlig en utrolig vigtig del. Hvor høje tanker har man om sig selv. Føler man sig god nok, og hvilke tanker har andre mon om én.

Det er svært at skjule, at de fleste euforiserende stoffer giver en god eller behagelig følelse, i hvert fald i begyndelsen. Det kan derfor blive en meget farlig flugtvej. Selvom man i en periode har kontrol over det, betyder det ikke at det bliver ved at være sådan. Stofferne vil med tiden tage styringen, og man vil få sværere og sværere ved at ligge det fra sig. Stofferne udnytter kroppens naturlige lykkestof, og kan sætte livsvarige mén på hjernen. Kroppen vil med tiden blive psykisk afhængig.

Det er ofte det, der kan være svært at forstå ved afhængighed. Fysiske symptomer tager normalt ikke så længe at komme over, men de efterfølges af de psykiske symptomer. Efter en langvarig periode med stofmisbrug, er det ikke unormalt at føle stress og depressions lignende symptomer. Netop derfor er det svært at stoppe helt på egen hånd, og mange ender derfor også i tilbagefald.

Hvis man som pårørende oplever usædvanlig adfærd eller tilbagetrukkenhed især socialt, kan det være en rigtig god idé at undersøge nærmere, da det kan være stofmisbrug. Det kan være en stor hjælp at få lov at tale om sine udfordringer, hvilket også vil give et bedre indblik for pårørende, om hvorfor/hvordan et misbrug opstår.

Misbrugsbehandling vil altid være at foretrække, hvis man ønsker at komme en afhængighed til livs. Det Gode Liv, står altid klar med råd og vejledning, og vi tager varmt imod ved behandlingsstart.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *