Call me
Hvad er krydsafhængighed?

Krydsafhængighed er når en person har to, eller flere afhængighedsadfærd samtidig eller hver for sig. Afhængigheden kan inkludere alkohol og stoffer eller andre typer afhængigheder som medicinmisbrug eller ludomani. Krydsafhængighed opstår ikke nødvendigvis med det samme, men har man i forvejen en afhængighed, er chancen større, for at påtage sig yderligere en.

Krydsafhængighed kan opstå af forskellige årsager.

For eksempel en person som kæmper med alkoholmisbrug. Personen ved muligvis godt at alkohol skader personen og de pårørende omkring, og vælger derfor at prøve at stoppe. Undervejs kan personen opleve trang til alkohol, og vil derfor istedet søge til andre former for rusmidler, uvidende om at dette er vejen til, at blive afhængighed af flere forskellige ting på samme tid. 

Afhængigheden til det nye rusmiddel, vil muligvis udvikle sig langsomt med moderat indtagelse, men med tiden vil kroppens tolerance forøges, og det samme vil den givende dosis, som brugeren indtager. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på krydsafhængighed. Selvom man har prøvet at lægge en afhængighed fra sig, kan man nemt komme til at samle en ny op. Den primære afhængighed kan dog også være så stærk, at man ender med at gå tilbage.

I andre tilfælde opleves det at én afhængighed ikke er nok, og nogle personer optager derfor flere forskellige misbrug samtidigt. Den mest almindelige form for krydsafhængighed er alkohol og tobaksrygning. Nogen vil endda mene at disse to ting går hånd i hånd. Selvom der er kommet mere fokus på tobaksrygning i det danske samfund, er det dog stadig årsagen til flest sygdomme og dødsfald i Danmark.

Afhængighed er en sygdom og ikke noget man bør skamme sig over, men det er derimod en skam ikke at gøre noget ved det. Behandlingscentret (Det Gode Liv) tilbyder døgn og ambulant behandling til misbrugsramte, såvel som ambulantbehandling til pårørende.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *