Call me

Årsagen til at man bliver afhængig, af købe materielle ting, ligger i måden det får hjernen til at reagere på. Glædespåvirkningen som de fleste genkender, opstår når man eksempelvis køber noget attraktivt. Denne følelse opstår ved frigivelsen af endorfiner og dopamin, som bliver brugt af hjernens naturlige belønningsystem.

Hvis man ofte og over længere tid, konstant fremprovokere disse følelser, kan det skabe afhængighed. Personen som bliver afhængig, køber genstande for at opnå følelsen af glæde, og ikke fordi personen har brug for den erhvervede genstand.

Det kan være svært at gennemskue om man selv, eller en nærtstående har tendens til købemani. Der er dog nogle emotionelle tegn, som man bør være opmærksom på.

På samme måde som andre afhængige, vil en person med shopaholic syndrom også prøve at skjule afhængigheden. Det opleves typisk ved løgne omkring forbrug.

Med de fleste afhængigheder kommer også fysiske symptomer, det gælder dog ikke på samme måde for købemani. Her er de fleste symptomer emotionelle, da kroppen ikke udsættes for nogle skadelige elementer. Enkelte psykiske lidelser kan dog give fysiske symptomer. Her kan der tegnes ligheder til de symptomer, der opleves ved stress, angst og depression.

Her er en kort liste over nogle af de emotionelle faresignaler.

  • Der købes mere end hvad der er råd til
  • Køber som en måde at håndtere følelser på
  • Skader sociale relationer grundet overforbrug af penge eller indkøb
  • Mister kontrollen over sit købsadfærd

Købemani er et meget tabubelagt emne. Det kan være svært at stå frem, både for den ramte såvel som pårørende. Det kan virke pinligt, at man har ladet sin afhængighed styre og ødelægge sin økonomi, og måske sociale relationer.

 I Virkeligheden kan det være en stor lettelse at få lagt kortene på bordet, og se sin lidelse i øjnene. Det handler hverken om mangel på viljestyrke, eller om at være et dårligt menneske. Det handler om trang, så uimodståelig og stærk, at alt fornuft skubbes til side. Man kan ikke købe sig til selvværd, det er noget der skal opbygges fra bunden.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *