Alkoholabstinenser som følge af afhængighed

Det er utrolig svært at stoppe med at drikke alkohol, hvis man først er blevet afhængig. Alkoholabstinenser forekommer når man enten misbruger alkohol, eller hvis man lider af alkoholisme. Abstinenserne opstår når vedkommende stopper med at drikke, og kan variere meget i sværhedsgrad. Man kan både opleve fysiske og psykiske alkoholabstinenser.

Alkoholabstinenser er en af hovedkilderne til hvorfor, man ikke “bare” kan stoppe med at drikke alkohol. Det anbefales ikke at man tager en “kold tyrker” hvis man er afhængig. Alkoholabstinenserne kan være meget ubehagelige, og i værste fald dødelige.

Vi anbefaler derfor at man indgår i et afrusningsprogram, hvor man under opsyn afhjælpes sine abstinenser på den mindst smertefulde måde.

Hvad er abstinenser?

Alkoholabstinenser er betegnelse for de følgesymptomer som opstår efter endt alkohol indtag. Abstinenser opstår som oftest kun, hvis man misbruger alkohol eller hvis man er afhængig af alkohol. Hvis man aldrig har oplevet alkoholabstinenser, tænker de fleste måske – Hvordan føles abstinenser? Først skal det siges, at alkoholabstinenser både kan forekomme fysiske og psykiske. Symptomerne kan være alt fra uro i kroppen, til mere alvorlige symptomer såsom delirium tremens.

Fysiske alkoholabstinenser

Fysiske abstinenser er de symptomer som vedkommende føler på selve kroppen. Abstinenserne opstår når kroppen ikke længere føler påvirkning af alkohol. Dette kan både forekomme inden alkoholen er ude af kroppen, men også efter. Alkoholabstinenser afhænger af omfanget af afhængigheden. Symptomerne opstår indenfor en tidsramme af nogle få timer eller op til 1-2 dage efter endt alkohol indtag. 

Listen indeholder de mest almindelige fysiske abstinenser

 • Svedeture
 • Koldsved 0g nattesved
 • Rysten på hænderne og krop
 • kvalme og opkast
 • Hovedpine
 • Forhøjet blodtryk
 • Muskelømhed eller smerter
 • Smerter i brystet eller hjertet
 • Abstinenskramper

Man bør søge hjælp hvis abstinenser bliver for voldsomme. Behandlingscenter Det Gode Liv laver afrusning i forbindelse med døgnbehandling. Afrusning kan også foregå gennem ens lokale misbrugscenter.

Alkoholabstinenser

Psykiske alkoholabstinenser

Abstinenser kommer i to faser. Netop som de fysiske abstinenser er overstået opstår de psykiske. Gennem et længere alkoholmisbrug vænner hjernen sig til påvirkningen af alkohol. Påvirkning involvere eufori, stimulering og en beroligende effekt. Manglen på disse stimuleringer er årsagen til at psykiske abstinenser opstår. Hjernen forstår simpelthen ikke, at den pludselig ikke er påvirket af et rusmiddel. Psykiske alkoholabstinenser kan være uhåndgribelige, og derfor meget svære at forstå.

Listen indeholder de mest almindelige psykiske abstinenser

 • Angst
 • Depression
 • Tankemylder
 • Rastløshed
 • Søvnløshed
 • Humørsvingninger
 • Delirium tremens

Delirium tremens

Delirium tremens er en tilstand som kan opstå hos alkoholikere. Tilstanden kan opstå hvis en person har været afhængig af alkohol i en årrække, og pludseligt holder op med at drikke. Personer som oplever delirium tremens, har oftest haft mange mislykkede forsøg på ædruelighed med abstinenser til følge. Tilstanden opstår oftest 2-4 døgn efter endt alkohol indtag, og kan være livstruende.

Symptomer på delirium tremens

 • Rastløshed
 • Akut angst
 • Kraftige rysteture
 • Hallucinationer (Vrangforestillinger)

Hvor længe varer alkoholabstinenser?

Det er meget svært at svare på, da det oftest vil være individuelt. Abstinenser opstår fordi kroppen og hjernen har vænnet sig til den store mængde indtagelse af alkohol. Ligesom det er meget forskelligt hvilke abstinenser man oplever, er det også meget forskelligt hvor længe de varer. I gennemsnit varer abstinenser op til 7 dage, hvorefter de gerne skulle begynde at aftage. Dette er dog individuelt.

Hvornår bør man søge hjælp?

Alkoholmisbrugeren er sjældent den første til at opdage et alkoholproblem. Man bør dog reagere hvis man begynder at mærke abstinenser. Dette er nemlig en god indikation på, at man bør søge professionel hjælp i form af alkoholbehandling. Pårørende kan være en stor hjælp i denne proces.

Personer som lever i samvær med en misbruger vil oftest være de første til at opdage problemet, og de bør også være de første der reagerer ved eventuelle alkoholabstinenser. Abstinenser kan nemlig være så slemme, at misbrugeren ikke selv har hverken mentalt eller fysisk overskud til at tage sig af situationen.

Abstinenser og afrusning

Desto værre ens abstinenser er, desto mere har man brug for hjælp til at håndtere dem. Afrusning betyder at kroppen skal afvænnes alkohol. Alkoholen skal forlade kroppen, og de værste abstinenssymptomer skal overstås. Dette kan gøres ved medicinsk behandling. På den måde sikrer man at personen kommer sikkert igennem sine abstinenser. 

Hos behandlingscenter Det Gode Liv har vi et team af sygeplejersker, som sørger for overvågning af de klienter der er i afrusning inden de kan overgå til behandling. Ved en indskrivning i døgnbehandling bliver klienten tilset af vores læge, og derefter lægges en plan for medicinsk behandling af abstinenser. Først når klienten er helt fri af abstinenser, kan han/hun overgå til døgnbehandlingen.

Ring allerede i dag

Kontakt os hvis du selv eller en pårørende oplever alkoholabstinenser? Vi håndtere alle samtaler med respektfuld og omsorgsgivende manér. 

Send os en besked

Har du spørgsmål angående behandling? eller har du brug for råd og vejledning omkring alkoholabstinenser. Send os en besked. Vi vender tilbage indenfor 12 timer.